
Economen noemen de importheffingen van de Amerikaanse president Trump een schok voor de internationale handel. Eerder deze week maakte Trump bekend dat de Verenigde Staten heffingen gaan opleggen aan vrijwel alle andere landen. Hij doet dat omdat die landen volgens hem ook Amerikaanse producten belasten.
Het radicale besluit leidt wereldwijd tot dalende beurskoersen. Veel landen reageren afkeurend op wat het begin van een mondiale handelsoorlog lijkt.
We vroegen vier van onze correspondenten buiten Europa hoe er in hun landen of buurlanden naar de laatste ontwikkelingen wordt gekeken en of er tegenmaatregelen komen.
Boris van der Spek: “Mexico en de VS zijn, samen met Canada, al sinds het aantreden van Donald Trump verwikkeld in politiek getouwtrek rondom importheffingen. Tweemaal dreigde Trump alle Mexicaanse producten extra te belasten. Hij stelde dat uit toen de Mexicaanse regering kon aantonen veel te doen op het gebied van de aanpak van onder meer illegale migratie en georganiseerde misdaad.
Wel gelden er al langer importtarieven van 25 procent op bepaalde producten. Daar zijn onlangs heffingen bij gekomen op auto’s en auto-onderdelen die in Mexico worden geproduceerd. De effecten van die heffingen zijn al voelbaar. Er zijn bijvoorbeeld massaontslagen.
Dat Mexico woensdag niet genoemd werd op het tarievenbord van Trump, was goed nieuws voor het land. De Mexicaanse minister van Economische Zaken sprak zelfs van een voorkeursbehandeling voor Mexico.
De regering wil een goede relatie met de VS onderhouden en er zullen dan ook geen tegenmaatregelen komen. Waarschijnlijk zal binnenkort weer een groep Mexicaanse topcriminelen uitgeleverd worden, in de hoop Trump tevreden te houden.”
Gabi Verberg: “China heeft zichzelf tot doel gesteld de economie met zo’n 5 procent te laten groeien. Dat wordt door de aangekondigde Amerikaanse importheffingen een uitdaging.
China heeft het al een tijdje over het versterken van regionale samenwerking. Japan, Zuid-Korea en China zijn onlangs twee keer samengekomen om dit te bespreken. De plannen zijn veelbelovend, maar de samenwerking in de regio krijgt door deze importheffingen een flinke dreun.
Er kwamen stevige reacties op het besluit van de Amerikaanse president. China wijst de actie van Trump resoluut van de hand. Zo noemde het ministerie van Buitenlandse Zaken de heffing een ernstige schending van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO).
De Chinezen komen dan ook met felle tegenmaatregelen. Per 10 april geldt er een importtarief van 34 procent voor alle Amerikaanse goederen. Net als bij de vorige tegenmaatregelen blijft het daar niet bij. China legt ook exportbeperkingen op voor een hele lijst zeldzame aardmetalen. Veel van deze metalen worden gebruikt in het productieproces van hightechproducten. Ook zijn onderzoeken aangekondigd tegen Amerikaanse bedrijven.”
Devi Boerema: “India hoopte gespaard te blijven van importheffingen, omdat Trump en Modi een goede band hebben en India zich flexibel opstelt tegenover het verzoek van de VS om de eigen importtarieven te verlagen. India deed dat bijvoorbeeld al voor Amerikaanse whisky, motoren en zonnecellen. Toch kreeg India woensdag heffingen van 27 procent opgelegd.
Als je kijkt naar de regio, valt dat nog mee. Omdat de VS China, Bangladesh en Vietnam hogere heffingen oplegt, kan India juist interessanter worden om textiel en elektronica uit te importeren. India is ook een van de grootste producenten van generieke medicijnen zoals antibiotica. De helft van de medicijnen die het land exporteert gaat naar de VS.
Het land ziet daarom kansen. In Indiase media wordt de hoop uitgesproken dat productieprocessen van China naar India verschuiven.
Over tegenmaatregelen heeft men het nu niet, India is momenteel juist druk met de VS in onderhandeling over een handelsverdrag. Het land wil zijn onderhandelingspositie niet in gevaar brengen.”
Bekijk hier hoe de Amerikaanse importheffingen impact hebben op de wereldhandel:
Simone Tukker: “Op de enorme lijst van landen die president Trump woensdag in de tuin van het Witte Huis vol trots aan de hele wereld toonde ontbrak – opmerkelijk genoeg – Canada. Dat wil niet zeggen dat het buurland de dans ontspringt. Allesbehalve zelfs.
Op de eerste dag van Trump in het Witte Huis opende hij direct de aanval op de Canadezen met de aankondiging van een invoerheffing van 25 procent op alle goederen die vanuit Canada naar de VS gaan. Ook de energiemarkt werd geraakt, daarvoor geldt een importheffing van 10 procent.
Het is allemaal nodig, zegt Trump, omdat Canada te weinig zou doen om illegale migranten tegen te houden aan de grens. Ook beschuldigt hij Canada van nalatigheid rondom de smokkel van fentanyl en vindt hij dat de handel met het land “oneerlijk” is.
Voor Canada heeft dit enorme gevolgen. De Canadese economie is nauw verbonden met die van de VS. Geen land ter wereld importeert meer spullen uit de VS dan Canada. Schok en ongeloof hebben inmiddels plaatsgemaakt voor vastberadenheid om terug te slaan.
Het land komt onder meer met eigen importheffingen op Amerikaanse producten. Ook haalt het de handelsbetrekkingen met de Europese Unie aan. Onder de Canadese bevolking is ook een tegenreactie ontstaan. Zo worden Amerikaanse producten door winkeliers uit de schappen gehaald en kopen consumenten nu massaal producten van Canadese bodem.”