
Het landelijke wietexperiment gaat volgende week in afgezwakte vorm de volgende fase in. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat vanaf maandag in tien gemeenten alleen nog legale cannabis (wiet en hasj) verkocht mag worden. Maar voor hasj komt maandag te vroeg, staat in een brief aan de Tweede Kamer van minister Van Weel van Justitie en Veiligheid en staatssecretaris Karremans van Jeugd, Preventie en Sport.
De handhaving op wiet gaat maandag wel van start, maar op hasj wordt pas vanaf 10 juni gehandhaafd. “Op dit moment is het namelijk nog onzeker of er voldoende hasj aanwezig is om alle coffeeshops continu te bevoorraden.” En als er te weinig legale hasj te koop is, kan dat leiden tot illegale handel op straat.
Het besluit is genomen op verzoek van de burgemeester van de deelnemende gemeenten, zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Coffeeshophouders in die gemeenten trokken vorige maand aan de bel: ze schreven in een brandbrief dat 7 april niet haalbaar is. “We zijn op de goede weg, maar nog niet helemaal klaar. Het risico op chaos en een mislukt experiment is daardoor enorm.”
Hele keten legaal maken
In Nederland geldt nu nog een gedoogbeleid voor cannabis: de verkoop is toegestaan, maar de teelt is strafbaar en wordt ook bestreden door politie en justitie. Het doel van het wietexperiment, dat meerdere jaren duurt, is om de hele keten legaal te maken: van de teelt tot het gebruik.
Aan het experiment doen alle coffeeshops in tien gemeenten mee: Arnhem, Almere, Breda, Groningen, Heerlen, Maastricht, Nijmegen, Tilburg, Voorne aan Zee en Zaanstad. In totaal zijn dat zo’n tachtig coffeeshops.
In 2020 startte de zogenoemde ‘voorbereidingsfase’. Inmiddels is het experiment dus bijna in de zogenoemde ‘experimenteerfase’ beland, waarin alleen nog legale cannabis verkocht mag worden.
Zorgen over hasj
Tot nu is vooral legale hasj een zorgenkind in het experiment. Coffeeshophouders uitten eerder al zorgen over de beschikbare hoeveelheid, en ook de kwaliteit van de legale hasj is volgens sommige coffeeshophouders minder dan die van illegale hasj.
In een reportage van Nieuwsuur proeft coffeeshopmedewerker Jesse duidelijk verschil tussen illegale Marokkaanse en Nederlandse legale hasj:
Volgens coffeeshophouder Willem Vugs uit Tilburg hebben veel telers in het experiment eerst gefocust op het produceren van legale wiet, en pas later op het het produceren van legale hasj. En dat is volgens hem “een nog moeilijker proces”.
Hij is “zeer content” met het besluit om de handhaving op hasj uit te stellen naar 10 juni. “Ik ben blij dat de telers meer tijd krijgen om de benodigde kwaliteit en diversiteit te maken.”
Wel twijfelt hij of 10 juni niet ook te vroeg komt. “Waarschijnlijk houdt de problematiek langer dan twee maanden aan.”