
De Palestijnse activist Mahmoud Khalil (30) mag worden uitgezet uit de VS, zo heeft een rechter geoordeeld in de Amerikaanse staat Louisiana. Khalil werd vorige maand gearresteerd op de campus van de New Yorkse universiteit Columbia, waar hij net zijn masterstudie had afgerond. De immigratiedienst ICE pakte hem op, omdat hij “uitingen had gedaan die in de lijn liggen van Hamas”, zoals buitenlandminister Rubio het formuleerde.
De arrestatie en de geplande uitzetting van Khalil zijn omstreden, omdat hij niet verdacht wordt van een strafbaar feit en een permanente verblijfsvergunning heeft voor de VS, een green card.
De activist werd bekend als gezicht en woordvoerder van studenten die vorig jaar op de campus van Columbia demonstraties organiseerden tegen het Israëlische geweld in Gaza. Hij onderhandelde tussen het universiteitsbestuur en studenten, toen die kort een universiteitsgebouw bezetten, maar deed niet zelf mee aan de bezetting.
Voorbeeld stellen
Volgens mensenrechtenactivisten probeert de regering van president Trump Khalil tot voorbeeld te maken voor andere mensen die zich uitspreken voor Palestijnen, door hem op wankele gronden op te pakken en daarna slecht te behandelen. Khalil werd vrijwel direct na zijn arrestatie overgevlogen naar een gevangenis in Louisiana, duizenden kilometers verderop. Zijn hoogzwangere Amerikaanse vrouw bleef alleen achter in New York.
Ongeveer gelijktijdig met de arrestatie, besloot president Trump zo’n 400 miljoen dollar aan federale steun in te trekken voor de Columbia-universiteit.
‘Serieuze negatieve invloed’
De federale immigratierechter Jamee Comans oordeelde vannacht (Nederlandse tijd) dat minister Rubio in zijn recht staat als hij Khalil wil uitzetten. De overheid heeft “helder en overtuigend bewezen dat Khalil kan worden uitgezet”, zo stelde de rechter.
Om dat te beargumenteren greep Rubio de afgelopen weken naar een obscuur wetsartikel waarin hij als buitenlandminister het recht heeft om mensen uit te zetten “die mogelijk ernstig negatieve invloed hebben op het Amerikaanse buitenlandbeleid”. Waaruit de dreiging door Khalil bestaat, is al die tijd niet duidelijk gemaakt.
In hoger beroep
Er lopen in meerdere staten rechtszaken over Khalil, en federale rechters in New York en New Jersey oordeelden eerder dat de activist niet mag worden uitgezet als er nog geen definitieve uitspraak is in al die zaken.
Khalil zelf gaat binnen enkele weken in beroep tegen de uitspraak van vannacht, zo zegt zijn advocaat. In die tijd blijft hij wel in de immigratiecel zitten in het gehucht Jena, in Louisiana.