
De VS komt met een importheffing van 20 procent op alle producten uit de Europese Unie. Dat heeft president Trump bekendgemaakt in een toespraak vanuit de tuin van het Witte Huis. Voor alle landen wereldwijd komt een minimumheffing op de import naar de VS van 10 procent, maar voor diverse landen is dat percentage fors hoger.
Amerikaanse media melden dat de heffingen op 9 april van kracht worden, maar dat is nog niet officieel bevestigd.
Trump noemt het “wederzijdse tarieven”, een verwijzing naar bijvoorbeeld de btw in Nederland. Elke heffing of belasting die wordt geheven over Amerikaanse producten in het buitenland wordt volgens de president nu aangepakt. “Ze doen het ons aan, dus we gaan het terugdoen.”
46 procent
Trump hield een bord omhoog met alle landen waartegen algemene importheffingen worden ingesteld. Voor sommige landen is het percentage fors hoger dan voor de EU. Zo kan Taiwan op een tarief van 32 procent rekenen voor de export naar de VS. Voor China wordt dat 34 procent, Vietnam kan zelfs 46 procent tegemoet zien. Voor het Verenigd Koninkrijk gaat juist het laagste tarief van 10 procent gelden.
De president had vorige week al aangekondigd dat er heffingen van 25 procent zouden komen op auto’s uit het buitenland, dat heeft hij vanavond bevestigd. Die importheffingen gaan morgen (Amerikaanse tijd) in.
Met het doorzetten van deze importheffingen wil Trump het aantrekkelijker maken om in de VS te produceren. Volgens hem heeft het land de afgelopen decennia te veel fabrieken naar het buitenland laten vertrekken en zijn er daardoor veel banen verloren gegaan. Door nu producten uit het buitenland veel duurder te maken kan dit worden teruggedraaid, is het idee.
Twijfels
Maar economen hebben twijfels of Trumps agressieve heffingenstrategie de VS veel voordeel oplevert. Ook in zijn eerste termijn als president had hij zulke heffingen ingevoerd, maar de kosten van tarieven op staal kwamen bijvoorbeeld vooral bij Amerikaanse autokopers terecht. Verschillende landen reageren ook nu weer op het Amerikaanse protectionisme door zelf importheffingen tegen de VS te verhogen.
Voorafgaand aan zijn toespraak had Trump deze dag al omgedoopt tot ‘Bevrijdingsdag’. Hij werd toegejuicht toen hij die term gebruikte. “Deze dag zal voortleven als de wedergeboorte van de Amerikaanse industrie. We gaan de VS weer rijk maken.”
Dreigen met heffingen
Al sinds zijn inauguratie in januari heeft Trump gedreigd met importheffingen. Hij heeft al eens nieuwe tarieven aangekondigd, maar stelde ze daarna ook weer geheel of gedeeltelijk uit. Tot vandaag zijn alleen de heffingen van 25 procent op staal en aluminium en 20 procent op alle goederen uit China daadwerkelijk van kracht geworden. Daar komt nu dus verandering in.
Deze wispelturigheid leidde de afgelopen maanden tot onzekerheid bij bedrijven binnen en buiten de VS. Tot de toespraak van Trump vanavond (Nederlandse tijd) wisten veel bedrijven niet of zij getroffen zouden worden door de nieuwe heffingen.
Is de handelsbalans tussen Europa en de VS wel zo oneerlijk?