
De Tweede Kamer vindt dat er veel te veel regelingen zijn om mensen in armoede te ondersteunen. Die regelingen verschillen per gemeente en zijn vaak ingewikkeld, waardoor er geld op de plank blijft liggen.
De Kamer wil daarom dat het kabinet ervoor gaat zorgen dat mensen in armoede overal in Nederland op ongeveer dezelfde ondersteuning kunnen rekenen, ongeacht de gemeente waar ze staan ingeschreven.
Tekort
Huishoudens met de laagste inkomens komen tot honderden euro’s per maand tekort, zo concludeerde een adviescommissie in 2023. Gemeenten proberen daar wat aan te doen, met allerlei eigen regelingen. Zo geeft de ene gemeente gratis gratis zwemabonnementen, terwijl de andere bijspringt in zorgkosten.
De versnippering en complexiteit van het armoedebeleid is een doorn in het oog van hulpverleners en ambtenaren. Als iemand in armoede verhuist van de ene gemeente naar de andere, moet weer helemaal worden uitgezocht waar diegene recht op heeft.
Wat iemand krijgt verschilt van gemeente tot gemeente, tot soms wel honderden euro’s per maand. Dat bleek onlangs uit berekeningen van het Instituut voor Publieke Economie (IPE). Eerder kwam een adviescommissie van het kabinet tot dezelfde conclusie.
Eenvoudiger
In moties die vandaag door de Tweede Kamer zijn aangenomen, staat dat de ondersteuning eenvoudiger moet, met minder bureaucratie en meer ruimte voor maatwerk. Dat betekent dat persoonlijke omstandigheden belangrijker zijn dan voorschriften en formulieren.
Het kabinet werkt intussen aan een Nationaal Programma Armoede en Schulden dat in juni klaar moet zijn. Uit dat plan moet duidelijk worden hoe gemeentelijke regelingen vereenvoudigd kunnen worden.