
Het kabinet moet bij NAVO-partner Turkije aandringen op de onmiddellijke vrijlating van burgemeester Imamoglu van Istanbul. Dat wil een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Ook moet dit standpunt actief binnen de NAVO worden uitgedragen. Imamoglu is gearresteerd op verdenking van corruptie en terrorisme, al is die laatste aanklacht inmiddels ingetrokken. Hij zit vast in afwachting van zijn proces.
De Kamer noemt de arrestatie van Imamoglu “een zeer zorgelijke en onwettige ontwikkeling” die “past in een inmiddels lange rij van politiek gemotiveerde vervolgingen van politici, journalisten en activisten”. De steun is breed: regeringspartijen PVV, VVD, NSC en BBB en oppositiepartijen GL-PvdA, SP, PvdD, Volt, D66, CDA, CU, SGP en JA21 stemden allemaal voor deze oproep.
Denk-leider Van Baarle gaf voorafgaand aan de stemming een stemverklaring af. Hij stelde dat de Nederlandse Tweede Kamer niet over de rechtsgang in Turkije moet oordelen en houdt het voor mogelijk dat de beschuldigingen aan het adres van Imamoglu terecht zijn. “Dat kunnen wij vanuit de Tweede Kamer niet beoordelen.”
Presidentskandidaat
De populaire Imamoglu van de centrumlinkse partij CHP wil het in 2028 als presidentskandidaat opnemen tegen president Erdogan. Zijn aanhangers zijn ervan overtuigd dat de aanklachten politiek gemotiveerd zijn en dat justitie van hogerhand de opdracht heeft gekregen om iets te vinden om Imamoglu politiek uit te schakelen. Sinds zijn arrestatie wordt er in het hele land op grote schaal gedemonstreerd.
Minister van Buitenlandse Zaken Veldkamp heeft in een telefoongesprek met zijn Turkse collega Fidan zijn bezorgdheid uitgesproken over de arrestatie. De Nederlandse ambassadeur in Turkije deed dat meteen na de arrestaties van Imamoglu en zijn medewerkers. De EU zet vraagtekens bij de aanhouding en heeft bij EU-kandidaat Turkije aangedrongen op naleving van de democratische principes.