
Donald Trump kijkt tevreden terug op de aankondiging van verstrekkende importheffingen die hij dinsdag deed. Dat andere landen unaniem afkeurend reageerden en koersen op beurzen wereldwijd inzakten, doet daar voor hem niets aan af.
“Dat was te verwachten”, zei hij in een gesprek met de pers op weg naar een golfbaan in Florida. Hij vergeleek de Amerikaanse economie met een ernstig zieke patiĆ«nt die een zware ingreep moest ondergaan. “Nu is de operatie voorbij en kunnen we rust vinden.”
“Ik denk dat de markten zullen aantrekken. Laten we het een kans geven”, hield Trump vol. “Er is wat tijd voor nodig.” Hij beloofde onder meer de terugkeer van bedrijven en hoge winsten.
Krimp verwacht
Feit is dat de Amerikaanse markten de eerste dag na de aankondiging de slechtste resultaten lieten zien sinds het begin van de coronacrisis, vijf jaar geleden. De Dow Jones verloor 1679 punten, zo’n 4 procent. De Nasdaq en S&P 500 eindigden op een verlies van 6 en 4,8 procent, nadat andere beurzen wereldwijd ook al met verlies waren gesloten.
Wereldhandelsorganisatie WTO stelde gisteren de verwachtingen over wereldwijde economische groei drastisch bij. Werd er eerder nog uitgegaan van een groei van 3 procent, nu gaat men uit van een krimp van 1 procent. “Ik maak me hier grote zorgen over”, reageerde directeur Ngozi Okonjo-Iweala.
Trump kondigde dinsdagvond een algemene importheffing aan van 10 procent voor zo goed als alle landen. Voor handelspartners bij wie de VS meer importeert dan exporteert wordt die heffing nog eens verhoogd. In het geval van de Europese Unie bijvoorbeeld naar 20 procent, maar meerdere Aziatische partners komen uit boven de 40 procent.
Handelsoorlog dreigt
Het Witte Huis beticht landen waarbij de VS structureel een handelstekort heeft van “valsspelen”. Volgens Trump is de VS door die landen “decennialang beroofd, afgezet, verkracht en geplunderd”. De hoge importheffingen moeten landen dwingen gunstigere afspraken met de VS te maken of bedrijven uit die landen naar de VS lokken.
Door de heffingen ligt een wereldwijde handelsoorlog in het verschiet. Canada maakte gisteren bekend als vergelding ook 25 procent belasting te gaan opleggen aan Amerikaanse bedrijven. Premier Carney zei niet anders te kunnen nu Trump het naoorlogse handelssysteem overhoop gooit.
“De periode van 80 jaar waarin de VS internationaal economisch leiderschap toonde door bondgenootschappen te sluiten gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect is voorbij”, aldus Carney. “Er wordt niet meer gestreefd naar een vrije doorgang van goederen en diensten.”
Onderhandelingstactiek?
Trump zegt ondertussen open te staan voor onderhandelingen. Al bij de aankondiging van de importtarieven zei hij telefoontjes te verwachten van “presidenten, premiers, koningen, koninginnen, ambassadeurs en wie dan ook”.
Desgevraagd herhaalde hij dat op weg naar Florida. “Als iemand zegt: ‘We gaan we je iets fantastisch geven’, wie weet? Zolang ze maar een goed aanbod hebben”, zei hij tegen de meereizende journalisten. “Heffingen geven ons de macht om te onderhandelen. Altijd al. Dat deden we tijdens mijn eerste termijn ook, maar dit keer gaat het op een totaal andere schaal, namelijk wereldwijd.”