
Het aantal cao’s met een regeling voor rouwverlof neemt toe, blijkt uit een inventarisatie van vakbond CNV. De vakbond stelt dat er in zeker tachtig collectieve arbeidsovereenkomsten een rouwverlofregeling is opgenomen.
Zo staat onder meer in de cao’s Bouw, Openbaar Vervoer en Kinderopvang dat mensen tien dagen vrij kunnen krijgen als een van hun naasten is overleden.
Uit eerdere onderzoeken van CNV bleek al dat dat een op de tien rouwende mensen een burn-out krijgt en dat bijna 40 procent te snel aan het werk gaat na het verlies van een dierbare. Bijna een derde van de werknemers kon na het verlies van een dierbare lange tijd niet functioneren.
Schokkende cijfers
CNV noemt dat “schokkende cijfers”. Volgens de vakbond is een ontoereikende rouwverlofregeling niet alleen nadelig voor de werknemer, maar ook voor de werkgever. “Mensen zijn als ze te snel weer beginnen met werken minder productief en zitten minder goed in hun vel. Daarom functioneren ze op de werkvloer minder goed.”
Dat herkent Mariëtte Los, CHRO bij accountants- en advieskantoor Deloitte. Het bedrijf heeft sinds januari een regeling waarin staat dat medewerkers tot een maand rouwverlof kunnen opnemen. “Wij merkten dat twee tot vijf dagen rouwverlof niet altijd genoeg was en hebben daarom een nieuwe regeling.”
Volgens haar verschilt het of medewerkers bij hun leidinggevende durven aan te geven dat ze langer nodig hebben om een verlies te verwerken. “Als mensen te snel weer aan het werk gaan en de kop in het zand steken, werken ze na verloop van tijd minder goed en krijgen ze ziekteklachten.”
“Je krijgt linksom of rechtsom met rouw te maken.” zegt Los. “Het is belangrijk dat werkgevers hier ruimte voor geven.” Bij Deloitte hebben sinds begin dit jaar van de 62 mensen gemiddeld 50 uur rouwverlof opgenomen. “Werkgevers hoeven er dus niet bang voor te zijn dat medewerkers het maximale verlof claimen. Ze vinden het vooral ontzettend fijn dat de mogelijkheid er is”, besluit de HR-baas.
Wettelijke regeling
Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om rouwverlof te geven. CNV pleit daarom voor een wettelijke rouwverlof van twee weken, maar zegt dat “de politiek nauwelijks in beweging komt”.
De SGP, CDA en ChristenUnie hebben vorig jaar een initiatiefwetsvoorstel voor rouwverlof ingediend. Daarin staat dat werkende ouders van minderjarige kinderen tot vijf dagen betaald rouwverlof moeten kunnen krijgen als een van de ouders of een minderjarig kind overlijdt.
Dit voorstel is aan de Raad van State voorgelegd en die is teruggekomen met een advies aan de partijen. Zij gaan de het wetsvoorstel nu aanpassen en verbeteren. “Het is de bedoeling dat we de wet voor de zomer indienen in de Tweede Kamer”, zegt SGP-lijsttrekker Chris Stoffer.
Breder debat
Dit voorstel gaat in eerste instantie alleen om werkende ouders in gezinnen. “Daar zien wij de meest in het oog springende problematiek. We hopen heel erg dat dit een eerste stap is om het voor iedereen beter te regelen”, zegt Stoffer. Hij hoopt dat het debat daarna breder gevoerd wordt en het rouwverlof ook kan gelden voor alleenstaanden of andere nabestaanden. “We zijn er met zijn allen bij gebaat als mensen de gelegenheid hebben om te rouwen.”
“Bij fracties van links tot rechts zien we draagvlak voor dit wetsvoorstel”, zegt Stoffer. “Iedereen ziet hier de noodzaak van in. We voelen met elkaar heel breed dat hier iets moet gebeuren”, aldus de SGP-voorman.