
Vorig jaar zijn er wereldwijd minstens 1508 mensen geëxecuteerd. Dat meldt Amnesty International in zijn jaarlijkse rapport over het aantal voltrokken doodstraffen. Het aantal is fors gestegen ten opzichte van 2023, toen er 1153 executies waren.
91 procent van de gevallen komt volgens Amnesty voor rekening van Iran, Irak en Saudi-Arabië. In Iran werden 972 mensen geëxecuteerd en in Saudi-Arabië 345 mensen. In dat laatste land verdubbelde het aantal executies ten opzichte van 2023.
In Irak verdrievoudigde het aantal executies. Dat komt doordat daar meer mensen de doodstraf kregen voor zaken gerelateerd aan terrorisme, zegt Amnesty.
40 procent van de executies wereldwijd werd uitgevoerd vanwege misdrijven die te maken hebben met drugs. Dat is in strijd met internationale mensenrechten. De doodstraf mag alleen worden opgelegd vanwege ernstige misdrijven, en daaronder valt officieel bijna alleen moord.
Aantal waarschijnlijk hoger
Amnesty erkent dat het rapport niet compleet is. De mensenrechtenorganisatie heeft alleen de executies in het rapport opgenomen die te verifiëren waren. Executies in China, Noord-Korea en Vietnam zijn niet meegenomen omdat de doodstrafcijfers in deze landen staatsgeheim zijn.
Amnesty gaat ervan uit dat in deze landen vaak mensen worden geëxecuteerd. Volgens de organisatie wordt aangenomen dat daar jaarlijks duizend mensen worden geëxecuteerd. Daarmee zou China koploper zijn in het aantal executies.
Daarnaast zegt de mensenrechtenorganisatie dat het niet kon vaststellen hoeveel mensen er in de Palestijnse gebieden en Syrië zijn geëxecuteerd vanwege de crises die daar in 2024 plaatsvonden.
De mensenrechtenorganisatie zegt dat veel leiders de doodstraf als wapen inzetten “onder het mom van het verbeteren van de openbare veiligheid” of “om de bevolking angst aan te jagen”.
Volgens Amnesty hebben landen in het Midden-Oosten de doodstraf gebruikt om mensenrechtenverdedigers, politieke tegenstanders, demonstranten en etnische minderheden “het zwijgen op te leggen.”
Secretaris-generaal van Amnesty, Agnès Callamard, zegt dat vooral in Iran en Saudi-Arabië de doodstraf wordt gebruikt om “dappere mensen die zich uitspreken de mond te snoeren”.
“In China, Iran, Saudi-Arabië, Singapore en waarschijnlijk Vietnam kregen mensen vaak de doodstraf voor druggerelateerde zaken”, stelt Callamard. “De doodstraf heeft geen bewezen effect op het verminderen van drugshandel”.
Laagste aantal landen
Ondanks de stijging in het aantal executies, is het aantal landen dat deze uitvaart gedaald naar vijftien. Voor het tweede jaar op rij het laagste aantal ooit. In 113 landen is de doodstraf helemaal afgeschaft en in 145 landen zijn executies in de wet of de praktijk afgeschaft.