
De politievakbonden NPB en ACP zijn niet te spreken over het mogelijke uitstel van anderhalf jaar van het algehele vuurwerkverbod. NPB-voorzitter Nine Kooiman zegt tegen persbureau ANP dat de bonden er “gigantisch” van balen. “Als de samenleving en de politiek dit willen en hulpverleners beschermd dienen te worden, dan heb je gewoon alles op alles te zetten om het te laten werken.” Vuurwerkimporteurs zien juist “een meevaller bij een enorme teleurstelling”.
De uitwerking van het wetsvoorstel van de Tweede Kamer zal nog zeker anderhalf jaar duren, voorspelde staatssecretaris Jansen van Openbaar Vervoer en Milieu gisteren in een debat over het verbod. De PVV’er zei die tijd nodig te hebben om aan de voorwaarden van de VVD en NSC te voldoen. De VVD eist onder meer dat het kabinet met een uitgewerkt plan komt voor de handhaving van het verbod en de bestrijding van illegaal vuurwerk.
Vooral het plan van de ChristenUnie waar NSC achter staat, om verenigingen ontheffingen te verlenen waardoor ze alsnog siervuurwerk kunnen afsteken, kost volgens de staatssecretaris tijd om uit te werken. Zo zijn er vragen over hoe een vereniging dan aan het vuurwerk kan komen en hoe het getransporteerd moet worden.
‘Snelheid geboden’
Maar de politiebonden zeggen niet nog een jaarwisseling te willen wachten. “We hebben zorgen dat mensen bij een laatste keer dat het nog mag alles uit de kast halen”, zegt voorzitter Ramon Meijerink van politiebond ACP tegen het ANP. “We begrijpen dat regelgeving zorgvuldig moet worden gemaakt, maar tegelijkertijd is er bezorgdheid voor de komende oud en nieuw.”
Ook artsenfederatie KNMG wil dat het verbod zo snel mogelijk wordt ingevoerd. “Elke vertraging betekent een herhaling van bekende patronen: onnodige gewonden, extra druk op de spoedeisende hulp en blijvende gezondheidsschade voor slachtoffers”, schrijft de KNMG in een verklaring. “De maatschappelijke en gezondheidsschade is te groot om te negeren.”
Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland spreekt van een meevaller voor de sector. Blij is hij niet met het verbod en het ziet ernaar uit dat het er gaat komen, “maar de schade waar we aanvankelijk van uitgingen wordt mogelijk beperkt”, zegt hij.
Vuurwerk dat gebruikt wordt voor de komende jaarwisseling is volgens hem al afgelopen herfst ingekocht. “Het lijkt er nu op dat dit materiaal dus gebruikt kan worden.” Dat vuurwerk zou anders in het buitenland vernietigd worden, zegt hij.
Behoefte aan duidelijkheid
De belangenvereniging stelt dat de vuurwerkbranche behoefte heeft aan duidelijkheid rondom het verbod. “Je geeft ondernemers nu de kans om te anticiperen.” Maar anderhalf jaar zit wat hem betreft ook heel dicht tegen de jaarwisseling van 2027. “Het zou voor de branche daarom beter zijn als het verbod met twee jaar wordt uitgesteld.”
Volgens Groeneveld moeten ondernemers niet alleen rekening houden met de inkoop. “Er zijn ook andere verplichtingen, zoals huurcontracten en niet te voorziene zaken. Met een uitstel van twee jaar bied je mensen de kans om zich goed voor te bereiden.”
Verder zegt Groeneveld dat de branche wil meedenken over de mogelijke ontheffing voor verenigingen. “Ik zie ergens nog wel een klein vonkje voor de liefhebbers, want zo kan de traditie toch een klein beetje in leven blijven.”