
Het komende paasweekend is er flink wat zon, en ligt de temperatuur tussen de 14 en 20 graden. Dat zijn best hoge temperaturen voor Pasen, maar het paasweer laat zich moeilijk van jaar tot jaar vergelijken. Dat komt doordat de paasdagen ieder jaar op een andere datum vallen. Precies in het voorjaar, waarin de temperaturen gemiddeld genomen sterk oplopen tussen maart en mei.
Ieder jaar wordt de datum van Pasen vastgesteld aan de hand van de zon en de maan. Om precies te zijn valt eerste paasdag altijd op de eerste zondag na de eerste volle maan van de lente.
Theoretisch is de vroegst mogelijke datum voor Pasen op 22 maart. In dat geval moet de lente zijn begonnen op 20 maart – wat dan ook nog een vrijdag moet zijn – en moet het een dag later volle maan zijn geweest. Dat gebeurde voor het laatst in het jaar 1818. Pas in 2285 valt Pasen weer op 22 maart.
De laatst mogelijke datum voor eerste paasdag is op 25 april. Dat was bijvoorbeeld in 1943 zo, en ook in 2038 valt Pasen weer zo laat. Dit jaar was de eerste volle maan van de lente op 13 april. De eerstvolgende zondag is dan 20 april, en daardoor hebben we ook dit jaar een relatief late Pasen.
Door al dat schuiven door het voorjaar kun je tijdens het rapen van paaseieren echt allerlei verschillende weersoorten treffen. Gemiddeld is het rond 20 maart in Nederland 11 graden. Eind april is de gemiddelde temperatuur al bijna 17 graden.
Grote verschillen
Dit jaar wordt het op zaterdag vrij zonnig en droog met 14 tot 18 graden. Op zondag wordt het nog warmer met 16 tot 20 graden. Op zondagavond en ook maandag zijn er af en toe flinke buien bij een graad of 17.
Maar Pasen kan dus ook een heel stuk kouder, zeker als het vroeg valt. In 1964 werd het met Pasen maximaal 3,9 graden (op 29 maart), en recenter was het op 31 maart 2013 met Pasen 4,3 graden.
Hitte en gesmolten paaseieren komen ook voor. Bijvoorbeeld in 2011: toen werd het op zondag 24 april 26 graden, en in 2019 werd het 24,1 graden. Tijdens de coronapaasdagen van april 2020 was het met 23 graden ook echt warm.
Warmer door klimaatverandering
Hoewel het paasweer behoorlijk uiteenloopt vanwege de schuivende data van de paasdagen, kun je wel stellen dat de maanden maart en april geleidelijk warmer worden. Daarmee neemt de kans op warme paasdagen toe, en die op echt koude paasdagen af. Dat komt doordat deze maanden in Nederland door klimaatverandering inmiddels ruim 2 graden warmer zijn dan een eeuw geleden.