
In de Rotterdamse wijk Heijplaat is ondanks eerder genomen maatregelen opnieuw sprake van vliegenoverlast. Sinds eind februari melden bewoners overlast bij DCMR Milieudienst Rijnmond. De afgelopen weken neemt het aantal meldingen flink toe.
De wijk, ingeklemd door de Rotterdamse haven, kampt al jarenlang met vliegenoverlast. Maar dit jaar begint de plaag uitzonderlijk vroeg. “Warm weer kan zorgen voor een snellere ontwikkeling van ongedierte, waaronder vliegen”, zegt DCMR.
Volgens de toezichthouder ligt de voornaamste oorzaak van de overlast bij het nabijgelegen recyclingbedrijf N+P. Zo constateerde een inspecteur van DCMR begin februari dat afval zich ophoopte in de verwerkingshal. “Dit afval kan vliegen en ongedierte aantrekken en als voedingsbron dienen.” Vorige maand zag een inspecteur dat PMD-afval (plastic, metaal en drankenkartons) buiten werd opgeslagen op een plek waar dat niet is toegestaan.
Het bedrijf werd eerder al verplicht containers in de zomerperiode af te sluiten en een plan te hebben om overlast van ongedierte tegen te gaan.
Twee keer zo veel vliegen
Bewoners klagen volgens regionale omroep Rijnmond al zeker tien jaar over de vliegenoverlast. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen Wageningen (KAD) concludeerde jaren geleden al dat er in Heijplaat wel twee keer zoveel vliegen zijn als in andere Rotterdamse wijken.
De NOS sprak in 2022 met mensen die last hadden vliegen:
De milieudienst wijzigde in 2022 de vergunningsvoorwaarden van N+P en stelde dat het recyclingbedrijf er alles aan moest doen om de vliegenoverlast voor omwonenden te verminderen.
De milieudienst handhaaft de vergunningvoorschriften. Het bedrijf investeert volgens de dienst in verbeteringen, maar die worden pas doorgevoerd als een inspecteur het bedrijf erop aanspreekt.
In de Rotterdamse wijk wordt al sinds 2019 onderzoek gedaan naar de vliegenoverlast. De provincie Zuid-Holland financiert het onderzoek.