
Dat mensen een band kunnen opbouwen door samen een alcoholisch drankje te nuttigen, is bekend. Maar nu komt uit onderzoek naar voren dat chimpansees mogelijk hetzelfde doen.
Onderzoekers onder leiding van wetenschappers van de universiteit van Exeter in het Verenigd Koninkrijk hebben chimpansees vastgelegd die gistend fruit met elkaar deelden, waar dus alcohol in zit. De apen aten samen van gefermenteerde Afrikaanse broodvrucht in nationaal park Cantanhez in Guinee-Bissau.
“We weten dat wanneer mensen alcohol drinken dopamine en endorfine vrijkomt, wat resulteert in gevoelens van geluk en ontspanning”, aldus onderzoeker Anna Bowland. “We weten ook dat het delen van alcohol, ook via tradities zoals feesten, helpt om sociale banden te vormen en te versterken.”
Lichte roes
Met bewegingscamera’s filmden de onderzoekers op tien momenten chimpansees die de grote en vezelige gefermenteerde vrucht deelden. Het alcoholpercentage van de gedeelde vrucht werd getest. Het hoogste gevonden alcoholgehalte was 0,61 procent.
Hoewel dat percentage relatief laag is, aten de chimpansees elke dag veel fruit en zouden ze dus een behoorlijke hoeveelheid alcohol kunnen binnenkrijgen, zegt Bowland. “Ze kunnen er elke dag kilo’s van eten. Het is waarschijnlijk vergelijkbaar met een mens die aan een licht biertje nipt.”
Dat de chimpansees ook echt “dronken” worden van de broodvrucht, achten de onderzoekers onwaarschijnlijk. Dat zou hun overlevingskansen in hun leefomgeving namelijk niet ten goede komen. Maar een lichte roes zouden ze er wel van kunnen krijgen.
Gemeenschappelijke voorouder
Maar dat de dieren hun eten überhaupt deelden, is volgens de onderzoekers mogelijk een belangrijke ontdekking. Chimpansees staan er namelijk niet om bekend dat ze vaak voedsel met elkaar delen. En het delen leek plaats te vinden tussen alle leeftijden en geslachten.
Ook was te zien dat twee volwassen vrouwtjes een groter stuk broodvrucht lieten liggen ten gunste van een kleiner stuk omdat dat gefermenteerd was. Het artikel, dat is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, stelt de vraag: “Is de oorsprong van samen feesten afkomstig van een gedeelde gemeenschappelijke voorouder?”
Oorsprong van feestvieren
De onderzoekers zeggen dat er meer onderzoek nodig is om te kunnen bepalen of chimpansees bewust op zoek gaan naar ethanolhoudende vruchten en hoe ze die vruchten lichamelijk verwerken. Maar dit gedrag zou de vroege evolutionaire fase van feestvieren kunnen zijn, zeggen ze.