
Politie en het Openbaar Ministerie hebben vorig jaar voor een recordbedrag van 409 miljoen euro beslag gelegd op criminele eigendommen. Dat bevestigt het OM na berichtgeving van De Telegraaf. Justitie stelt dat het nog meer crimineel geld kan afpakken als wetgeving wordt aangepast.
“Soms ligt dat wat je wilt afpakken zo dichtbij dat je het kunt aanraken, maar word je tegengehouden door bewijsvoering, slechte internationale samenwerking en wetgeving”, zegt Anita van Dis, Landelijk Coördinator Afpakken bij het OM, tegen De Telegraaf.
Justitie ziet het meest in een nationale aanpak om witwaspraktijken tegen te gaan, waarbij onder meer wordt samengewerkt met gemeenten. Die hebben vaak informatie over criminele praktijken, maar kunnen deze gegevens vanwege privacywetgeving niet met opsporingsdiensten delen.
Ook wil het OM dat het criminelen op andere manieren moeilijker wordt gemaakt. Nu kunnen criminelen bij de Kamer voor Koophandel eenvoudig een rechtspersoon inschrijven zonder dat zij zich duidelijk kenbaar hoeven te maken.
“Er worden ingenieuze, vaak internationale witwasconstructies opgetuigd en soms heb je wel 400 rechtspersonen op één adres”, zegt Van Dis.
Derde jaar op rij gestegen
Het is het derde jaar op rij dat het bedrag van in beslag genomen eigendommen is gestegen. In 2022 ging het om een bedrag van 246 miljoen euro en in 2023 om 363 miljoen euro. Vorig jaar was het dus 409 miljoen euro. Het leeuwendeel (90 procent) had te maken met drugs- en fraudezaken.
Het totale bedrag dat rondgaat in het criminele circuit ligt vele malen hoger. Het centrale meldpunt bij de overheid waar instellingen als banken, makelaars en notarissen verdachte transacties moeten aangeven kwam over heel 2023 uit op een bedrag van ruim 25 miljard euro aan verdacht geld.
Begin dit jaar werd bekend dat in 2024 voor 41 miljoen euro aan crimineel cryptogeld in beslag is genomen. “Klassieke opsporingsmethoden waren vooral gericht op cashgeld”, zei Patrick de Nijs, leider van een politieteam dat is gespecialiseerd in complexe, (inter)nationale cybercrimezaken, daar toen over. “Nu weten criminelen de weg sneller te vinden naar crypto in de digitale wereld.”