
NTR-directeur Lucas Goes is verbijsterd over het plan van minister Bruins (Media) om zijn omroep per 2029 te laten verdwijnen. Hij hoopt dat de Tweede Kamer het tij nog kan keren. “Die gaan we helpen aan informatie over de onzin van dit besluit.”
Het gonsde al een paar dagen, zegt Goes. Hij wist dat er iets aankwam, maar niet wat. “Je bereidt je op een bepaald scenario voor. Maar niet op dit heel slechte scenario waarin de NTR, de meest publieke omroep van het hele bestel, er gewoon uitgetikt wordt. Dat is voor mij onbegrijpelijk.”
Goes was in overleg met de NOS, zegt hij, om een gezamenlijk taak-omroephuis in te richten, in lijn met de wens van de minister om de ledenomroepen die er nu zijn te laten samenwerken in vier of vijf omroephuizen. “En nu deze passage in zijn brief. Dat is voor mij onverteerbaar.”
NTR-programma’s ergens anders onderbrengen, zoals de minister suggereert, is volgens Goes een slecht idee. “Als je die onderbrengt bij een omroepvereniging? Ik heb al mijn collega’s lief, maar dan gaat het altijd ondergesneeuwd raken door een missie die ze hebben of een politieke binding waar ze voor staan of belangengroeperingen waar ze mee samenwerken. Wij zijn de enige omroep die een onafhankelijk verhaal kan brengen. Dat zie je terug in onze programma’s.”
Minister Bruins zegt dat de taken en programma’s van de NTR wat hem betreft behouden moeten blijven:
Medewerkers van de NTR zijn onthutst en kwaad. “Deze 400 mensen gaan met dit verhaal het weekend in, onbegrijpelijk.” Hij hoopt dat de Tweede Kamer, die de plannen maandag over een week bespreekt, nog kan bijsturen. “We gaan de Kamer informeren waarom dit niet doorgezet mag worden en dat ze hier ook nog iets van kunnen vinden. Om te proberen dit recht te zetten.”
Ook voorzitter Arjan Lock van het College van Omroepen (het samenwerkingsverband van omroepen en de overkoepelende NPO) is geschrokken. “Ik kan me de woede bij de NTR voorstellen. Het is voor mij echt een verrassing. Ik had gerekend op een omroephuis met de NOS en de NTR. Ik lees in de brief dat de minister een andere keuze maakt.”
Lock snapt dat Bruins bezig is met een grote verbouwing. “Maar als je verbouwt, moet je volgens mij altijd opletten dat je de steunbinten laat staan. Wie kent Het Sinterklaasjournaal niet, wie kent Het Klokhuis niet, wie kent Nieuwsuur niet? Dat zijn echt belangrijke programma’s die echt voor de publieke omroep behouden moeten blijven.”
In Nieuwsuur zegt Lock vanavond dat de ledenomroepen niets zien in het overnemen van die “neutrale programma’s” van de NTR. “De programma’s van de omroephuizen moeten juist de kleur hebben van de afzender”, zegt hij. Daar moet de minister volgens hem nog eens goed over nadenken.
Bezuinigingen
De omroepbestuurder kan zich wel vinden in andere plannen in de brief van de minister. “Die omroephuizen, minder bureaucratie, meer transparantie en meer geld vooraf om meer zekerheid te geven aan redacties. Dat zijn allemaal goede plannen om de omroep ook echt toekomstbestendig te maken.”
Hij wijst erop dat er ook nog een grote bezuiniging in de lucht hangt, waardoor voor sommige programma’s het doek zou kunnen vallen. De hervormingsplannen gaan niet genoeg opleveren om dat te voorkomen, vreest hij. “Ik vind dat de minister, maar ook de politiek, daar heel goed naar moeten kijken. Want wij willen echt heel hard knokken voor een toekomstbestendige publieke omroep, maar daar heb je ook gewoon budget voor nodig.”