
Nederland bevindt zich in het grijze gebied tussen vrede en oorlog, schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in het jaarverslag. “Ons land wordt steeds vaker geconfronteerd met statelijke actoren die met hybride aanvallen onze samenleving proberen te ontwrichten en te verzwakken”, aldus MIVD-directeur Peter Reesink.
Nederland is en blijft volgens de MIVD een interessant doelwit voor Rusland. Dat heeft te maken met de rol die Nederland speelt in de steun aan Oekraïne en omdat Nederland de thuisbasis is van organisaties zoals het Internationaal Strafhof en belangrijke techbedrijven.
Rusland laat daarbij een steeds grotere risicobereidheid zien, stelt de MIVD. Dat uit zich volgens de dienst in “meer brutale, agressieve of provocatieve activiteiten”. De acties zijn vooral gericht op organisaties die op enige manier betrokken zijn met het ondersteunen van Oekraïne, maar ook op militaire en logistieke locaties in Europa.
Ook na een eventueel einde aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zal de Russische dreiging tegen Europa blijven toenemen, benadrukt Reesink. Het is daarom van extra belang voor Nederland en de Europese lidstaten om zo snel mogelijk militaire slagkracht op te bouwen. “Dit is noodzakelijk om Rusland af te schrikken en in het ergste geval om Nederland en Europa te kunnen verdedigen tegen een aanval van Rusland.”
Aanval publieksvoorziening
Vorig jaar was er een Russische hackersgroep die een cybersabotageaanval uitvoerde op het digitale besturingssysteem van een publieksvoorziening, schrijft de MIVD, zonder te melden om welke publieksvoorziening het gaat. Het zou voor het eerst zijn dat er een dergelijke aanval op zo’n digitaal besturingssysteem is uitgevoerd in Nederland.
Daarnaast zag de MIVD een cyberaanval op een onderdeel van de Nederlandse kritieke infrastructuur. Omdat “het doelwit” handelde, is het de Russische hackers niet gelukt om toegang te krijgen tot het netwerk. De MIVD waarschuwde in september vorig jaar voor een van de beruchtste eenheden binnen de Russische militaire geheime dienst GROe, Eenheid 29155, om mogelijke slachtoffers te kunnen voorkomen.
De Russen zijn niet alleen actief op cybergebied. Volgens de MIVD brengen verschillende Russische eenheden de infrastructuur van de Noordzee in kaart en voeren ze andere handelingen uit die duiden op spionage en de voorbereidingen op verstoringen en sabotage.
Salt Typhoon
Ook China ziet Nederland als interessant spionagedoelwit, schrijft de MIVD. Dat heeft te maken met de Nederlandse defensie-industrie “die China nodig heeft om zijn gestelde politieke, economische en militaire doelstellingen waar te kunnen maken”.
Vorig jaar werd bekend dat de Chinese cybergroep Salt Typhoon een jaar lang toegang had tot Amerikaanse telecomproviders en overheidsnetwerken. Daardoor konden Chinese hackers communicatie van politici en ambtenaren inzien. Mogelijk hebben ze daarbij ook toegang gehad tot geheime informatie van opsporingsdiensten.
De Nederlandse inlichtingendiensten vermoeden dat ook Europese telecommunicatieproviders het doelwit zijn van geavanceerde hackpogingen.
Extremisme bij Defensie
Net als vorig jaar onderzocht de MIVD mogelijk extremisme onder (aspirant-)defensiemedewerkers. In sommige gevallen bleek er sprake van nazistische sympathieën. De inlichtingendienst heeft geen aanwijzingen dat binnen defensie rechts-extremistische netwerken worden gevormd, maar ziet wel rechts-extremistische (aspirant-)medewerkers die buiten defensie actief zijn in dat soort netwerken.
De MIVD zag daarnaast net als vorig jaar dat er enkele defensiemedewerkers het “kwaadaardige-elite-narratief” aanhangen en daar ook naar handelen. Dit soort anti-institutionele extremisten geloven in een elite die het volk onderdrukt en daarvoor onder meer de overheid, media en wetenschap gebruiken. Sommigen zien Defensie ook als onderdeel hiervan en doen een beroep op militairen om zich hiertegen te verzetten.
In sommige gevallen werd dit gedachtegoed gecombineerd met pro-Russische sentimenten, schrijft de MIVD. De dienst ziet geen aanwijzingen voor “gewelddadig anti-institutioneel extremisme richting de krijgsmacht”.