
Het kabinet komt vandaag bij elkaar om de voorjaarsnota te bespreken. De fractievoorzitters van PVV, VVD, NSC en BBB bereikten gisteren na een nacht lang onderhandelen een akkoord over deze begroting. Voor veel ministers is het nog onduidelijk wat het voor hun ministerie betekent. Minister Heinen van Financiën (VVD), die de onderhandelingen met de vier partijen voerde, gaat het ze allemaal uitleggen.
Vice-premier en minister Agema van Volksgezondheid (PVV) wilde bij aankomst op het Catshuis meteen iets rechtzetten. Gisteren meldden bronnen dat zij volgend jaar 600 miljoen euro moet bezuinigen, maar dat klopt volgens haar niet. “Ik heb gehoord dat dat een foutje was van 200 miljoen. Het gaat om 400 miljoen en ik hoef dat ook niet te bezuinigen, want het is geld dat over is, het is een meevaller.”
Maar die meevaller mag Agema niet zelf houden. Volgens de begrotingsregels mag geld dat voor een bepaald doel op de zorgbegroting staat maar niet wordt uitgegeven, niet aan andere zorg worden uitgegeven. Op vragen van journalisten of dat dan voor haar niet toch een bezuiniging is, zei Agema: “Wat je over hebt, gaat terug naar de kas. Daar is minister Heinen heel streng in.” Verder wilde ze niet op de zaken vooruitlopen en afwachten wat Heinen binnen te vertellen heeft.
Met opstappen gedreigd
Van vicepremier Van Hijum (NSC) is bekend dat hij wat directer namens zijn partij bij de onderhandelingen was betrokken. Er ging gisteren zelfs het gerucht dat hij met opstappen had gedreigd. Dat verhaal bevestigt hij vandaag zelf.
“Bestaanszekerheid is voor mij en mijn partij een belangrijk thema. Je moet af en toe duidelijk maken hoe je in de discussie staat”, zei hij bij aankomst. Verder wilde hij er niets over kwijt. “Ik wil geen afbreuk doen aan het feit dat het uiteindelijk wel gelukt is om eruit te komen.” Ook inhoudelijk wilde hij niets kwijt over het bereikte akkoord. “Dat doet de minister van Financiën eerst hierbinnen.”
Vicepremier en minister Keijzer van Volkshuisvesting (BBB) is wat minder voorzichtig. Zij is blij met de afspraken in de voorjaarsnota over de versoepeling van de wet betaalbare huur. “Ze steunen me, hoe mooi is dat!” Dinsdag leek het er nog op dat Keijzer niet voldoende steun had. Volgens haar is versoepeling van deze wet nodig om te voorkomen dat verhuurders hun panden verkopen en er zo minder huurwoningen op de markt zijn.
De coalitie heeft ook afgesproken om de huren te bevriezen. De woningcorporaties zeggen dat zij daardoor te weinig huurgeld overhouden om nieuwe huizen mee te bouwen. Keijzer is daar niet bang voor. “Ik ga ervan uit dat daar compensatie voor komt”, zegt zij. Welk bedrag daarvoor beschikbaar is, is niet bekend, ook niet bij de BBB-vicepremier. “Ik ga dat nog horen zo meteen.”
Geen inflatiecorrectie
Gisteren klonk er van verschillende anonieme bronnen kritiek op het feit dat er deels achter de ministers om was onderhandeld. “Het is één grote chaos”, zo klonk het. Naar verluidt moet vicepremier en minister Hermans van Klimaat (VVD) zelfs 1 miljard euro missen uit het klimaatfonds. Dat zou voor andere doelen worden ingezet. Zij was vanmorgen al vroeg op het Catshuis en heeft vooraf geen journalisten te woord gestaan.
Vaststaat dat de ministeries er in ieder geval iets van gaan merken. De budgetten die zij hebben, stijgen niet meer mee met de inflatie. Per saldo kunnen zij dus minder doen met hetzelfde geld. Het is niet duidelijk of dat voor alle departementen in dezelfde mate gaat gelden.