
De Amerikaanse acteur en voormalig tieneridool Richard Chamberlain is op 90-jarige leeftijd overleden. Hij was met name beroemd vanwege zijn tv-werk. Zo won Chamberlain in de jaren 60 en 80 drie Golden Globes voor zijn hoofdrollen in de series Dr. Killdare, Shogun en The Thorn Birds, die in Nederland werd uitgezonden als De Doornvogels.
De acteur overleed gisteren in zijn woonplaats Waimanalo op Hawaï als gevolg van een beroerte. “Onze geliefde Richard is nu bij de engelen”, zegt Martin Rabbett, de levenspartner van Chamberlain, in een verklaring.
Dubbelleven
De in 1934 geboren acteur hield decennialang geheim dat hij homoseksueel was. Bij de publicatie van zijn memoires in 2003 kwam Chamberlain openlijk uit voor zijn geaardheid. “Het dubbelleven dat ik leidde, leek na een tijdje onderdeel van het spel”, citeert The New York Times uit een tv-interview. “Weet je, je publieke imago is ook onderdeel van de show.”
Toen hij in jaren 50 begon met acteren, was homoseksualiteit nog taboe in Hollywood. Chamberlain werd aanvankelijk vooral gecast vanwege zijn uiterlijk, voor weinig rebelse rollen. Zijn doorbraak op tv was in Dr. Killdare (1961-66), waarin hij de titelrol speelde.
Gedurende de vijf jaar dat de show werd uitgezonden, kreeg hij naar verluidt zo’n 12.000 brieven per week van fans. “Dat zijn er meer dan Clark Gable ooit heeft gehad”, grapte Chamberlain daarover in een podcast van de Golden Globes in 2022.
In tegenstelling tot Gable, die de bijnaam The King of Hollywood had, brak Chamberlain nooit echt door op het witte doek. Hij speelde bijvoorbeeld wel Aramis in meerdere films over de drie musketiers, maar bleef toch vooral bekend als The King of the mini-series.
Positieve reacties op Hamlet
Het lukte de acteur wel zijn imago als ‘mooiboy’ te ontstijgen. Britse critici waren positief verrast toen hij in 1969 Hamlet vertolkte in het gelijknamige toneelstuk van William Shakespeare. “Iedereen die komt om de populaire Amerikaanse tv-acteur Richard Chamberlain te bespotten als Hamlet, komt bedrogen uit”, stond in een recensie van The Times of London.
In 2010 kreeg de acteur de vraag hoe hij herinnerd wilde worden. “Ik ben er niet in geïnteresseerd om herinnerd te worden”, gaf hij als antwoord.