
De instorting van de oever van het Valkenburgse Meer bij Leiden begin deze maand is veroorzaakt door ‘zettingsvloeiing’, zegt het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een slappe zandlaag komt daarbij als een soort drijfzand in beweging.
Op 1 april schoof een deel van de oever plots de recreatieplas in. Onder meer een wandelpad en bomen kwamen in het water terecht. De oever loopt vlak langs de spoorlijn van een historische stoomtrein. Sinds de instorting is het gebied afgesloten voor alle recreatie.
Kennisinstituut Deltares heeft de afschuiving van de kade onderzocht en een tussentijds adviesrapport uitgebracht. Daaruit blijkt dat de bodem kon verschuiven doordat de slappe zandlaag eronder wegstroomde. Het is nog niet duidelijk wat de directe aanleiding is geweest voor de zettingsvloeiing.
Zandwinning
Er volgt op korte termijn meer onderzoek, zeggen de gemeente Katwijk en de provincie Zuid-Holland, eigenaar van het Valkenburgse Meer. Daaruit moet ook blijken of jarenlange zandwinning heeft bijgedragen aan schade aan de oever. In het tussentijdse rapport worden daarover nog geen conclusies getrokken.
De slappe zandlaag is nu niet meer in beweging, blijkt uit metingen. “De resterende kade ziet er vooralsnog sterk genoeg uit”, zegt dijkgraaf Rogier van der Sande.
Hij kan de stabiliteit van de oevers van het Valkenburgse Meer nog niet garanderen. Daarom worden activiteiten die tot instabiliteit kunnen leiden verboden totdat er duidelijkheid is.
Zandzakken
De geplaatste zandzakken en de nooddam aan de noordkant van het Valkenburgse Meer blijven voorlopig staan. De noodverordening in het gebied blijft in stand tot er meer duidelijkheid is over de veiligheid.
In 2008 werd door het hoogheemraadschap al gewaarschuwd voor instorting van de oever, schrijft Omroep West. Volgens de omroep is met die zorgen niets gedaan.