
Het kabinet wil de komende vijf jaar in Nederland doorgaan met dierproeven op apen. Ook blijft het fokprogramma voor apen die geschikt zijn voor het testen van nieuwe medicijnen, zoals resusapen, Java-apen en Marmosets.
Minister Bruins van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen vindt het belangrijk dat Nederland zelf onderzoek blijft doen naar medicijnen voor allerlei levensbedreigende ziekten. Het Biometical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk, waar deze proeven worden gedaan, mag van Bruins niet weg, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
Alzheimer
De discussie over het stoppen en verminderen van dierproeven in Nederland speelt al jaren. In dit geval gaat het om apen die in het test- en fokcentrum BPRC worden gebruikt om nieuwe medicijnen te testen. Het gaat dan om Parkinson, Alzheimer, medicijnen tegen covid en multiple sclerose. Volgens onderzoekers zijn apen het enige geschikte proefdier, omdat ze genetisch het dichtst bij mensen staan.
Bruins vindt het belangrijk dat “we in Nederland een bijdrage leveren aan onderzoek en innovatie, met name voor het bestrijden van levensbedreigende ziekten”, zo is in de brief te lezen. Hij vindt dat ook vanwege de coronacrisis, waarmee duidelijk werd hoe belangrijk de ontwikkeling is van medicijnen tegen gevaarlijke virussen.
Verlagen
In 2016 vroeg de Tweede Kamer om het aantal dierproeven op zogenoemde niet-humane primaten zo veel mogelijk te beperken. In 2022 vroegen alle 150 Kamerleden nog het aantal dierproeven op deze apen verder te verlagen. En er moest onderzoek gedaan worden, dat nu klaar is.
Bruins baseert zijn conclusies op het rapport en benadrukt dat het aantal apen in Rijswijk de afgelopen jaren al is verlaagd. In 2019 zaten er nog 1500 van deze dieren in het apencentrum en dat waren er in 2022 nog 944. Voor een verdere verlaging voelt hij weinig, blijkt uit de brief.
De minister zegt wel werk te willen maken van de ontwikkeling van “proefdiervrije onderzoeksmodellen”. Hij wil ook dat Nederland “gidsland” wordt op dit gebied. Het instituut in Rijswijk is ook een “vooraanstaand onderzoeksinstituut” dat voorlopig nog overheidsgeld zal krijgen.