
Het kabinet pleit er bij de Europese Commissie voor om niet met grote tegenmaatregelen te komen in reactie op de importheffingen van de regering-Trump. Maandag vergaderen de EU-landen daarover. Achter de schermen werken verschillende ministers aan de Nederlandse inbreng.
Premier Schoof heeft contact met zijn collega’s en Commissievoorzitter Von der Leyen. “Er is veel eensgezindheid om niet terecht te komen in een tunnel van reactie op reactie”, zegt Schoof.
Op zijn wekelijkse persconferentie maakte hij duidelijk het niet eens te zijn met de redenen die president Trump heeft genoemd voor de heffing voor de EU. Maar Schoof ziet mogelijkheden om via onderhandelingen met de VS betere afspraken te maken om de schade te beperken, zegt hij.
Chinese dumpingen
Een van de zorgen voor Europa is dat Chinese producten worden gedumpt op de Europese markt, vertelt Schoof. Een groot deel van de Chinese producten kan door de heffing van 54 procent te duur worden voor de Amerikaanse markt. Chinese fabrikanten wijken dan mogelijk uit naar Europa.
Schoof: “Dat is voor consumenten tijdelijk aantrekkelijk, maar voor de Europese bedrijven niet.” De premier wil er nog niet op vooruitlopen of de EU dan zelf met importtarieven voor Chinese producten moet komen.
Voor die ‘reactie op reactie’ waarschuwt ook minister van Economische Zaken Beljaarts (PVV). “We moeten niet ronkend gaan reageren met enorme tegentarieven en met de spierballen gaan rollen”, zegt hij. “Het is een delicate afweging. De reactie moet duidelijk zijn: we laten niet over ons heenlopen, maar we hebben ook te zorgen voor onze economie.”
Minister van Financiën Heinen (VVD) is pessimistisch over een handelsoorlog en sluit een recessie niet uit. “Dit gaat impact hebben op Nederland, het gaat ten koste van de economische groei. En ook wat betreft veiligheid zijn we de risico’s aan het opstapelen.” De Amerikaanse heffingen gaan hoe dan ook gevolgen hebben voor de wereldeconomie, verwacht Heinen. En dus ook voor die van Nederland en de begroting voor het komende jaar.
Van de verwachte 1,7 procent economische groei gaat er waarschijnlijk 0,1 of 0,2 procent af, zo rekent Beljaarts voor. “Dat ga je niet onmiddellijk merken bij het boodschappen doen, maar we moet het ook niet bagatelliseren.” Het kabinet werkt aan diverse scenario’s en is in gesprek met het bedrijfsleven. Er worden analyses gemaakt voor welke bedrijfstakken de gevolgen het grootst zijn.
Wat wil Trump hebben
Minister van Buitenlandse Handel Klever (PVV) voert maandag in Brussel namens het kabinet de gesprekken. “We moeten het hoofd koel houden”, zegt zij. “We gaan eerst onderhandelen met de Amerikanen. Als het nodig is, nemen we tegenmaatregelen.” Maandag moet zo’n pakket tegenmaatregelen worden vastgesteld en wordt de onderhandelingsstrategie bepaald: wat wil de regering-Trump hebben in ruil voor het verlagen van het importtarief voor de EU?
Klever houdt er bijvoorbeeld rekening mee dat de VS de strenge Europese techwet van tafel wil hebben omdat de grootste techbedrijven ter wereld, zoals Apple, Alphabet (moederbedrijf van Google) en Meta, daar last van hebben.
Heinen heeft met zijn Europese collegaministers al afgesproken samen op te trekken. “We houden elkaar vast, samen staan we sterk.” Beljaarts zegt dat er achter de schermen van alles gebeurt. “Stille diplomatie doet altijd zijn werk, maar het mooie daarvan is dat het stil is.”
Hieronder voorbeelden van heffingen en hoe deze worden berekend: