
Het kabinet noemt de importheffingen van de VS slecht nieuws voor Nederlandse bedrijven en consumenten. “Er staan veel banen op het spel”, zegt minister Klever van Buitenlandse Handel (PVV).
Gisteren kondigde president Trump aan dat de VS importheffingen gaat opleggen aan alle andere landen. Trump spreekt van het “gelijktrekken van tarieven” omdat andere landen het volgens hem bij Amerikaanse producten ook doen.
De heffingen die de VS in rekening brengt op buitenlandse producten leveren geld op voor de Amerikaanse staatskas. Ook hoopt de Trump-regering dat Amerikaanse bedrijven beter kunnen concurreren op de wereldmarkt, en dan met name China. Voor Chinese producten is de importheffing 54 procent.
Voor alle producten uit de Europese Unie, dus ook voor Nederland, is de heffing voor verkoop in Amerika 20 procent. Deze producten worden voor Amerikaanse bedrijven en consumenten dus 20 procent duurder. Daardoor kan de verkoop gaan dalen. Voor Nederlandse bedrijven die afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt betekent dit minder omzet.
Klever vindt afstemming met de 27 EU-landen noodzakelijk: “Ik ga maandag om tafel met de Eurocommissaris voor Handel en de Europese handelsministers. We willen handel kunnen drijven, maar we zullen niet schromen met tegenmaatregelen te komen mocht dat nodig zijn.” De EU wil eerst met de VS over de heffingen onderhandelen om de heffingen van tafel te krijgen.
De VS is de belangrijke handelspartner voor Nederland na de EU, dus er staat veel op het spel. “Andersom is de EU voor de VS ook een belangrijke handelsmarkt, dus we zijn in feite tot elkaar veroordeeld”, zegt Klever. “We moeten geen overhaaste dingen doen.” Klever is het niet met het politieke verhaal van Trump eens dat de EU zelf hoge heffingen vraagt.
De VVD staat achter het nemen van tegenmaatregelen als dat nodig is, zegt Kamerlid Kamminga. “We moeten tegenmaatregelen kunnen nemen als we er niet uitkomen met de VS. Er zijn ook andere maatregelen mogelijk dan zelf heffingen opleggen aan de VS.” Kamminga denkt aan het handelsakkoord Mercosur en handelsakkoorden met Canada en Mexico. “We moeten oog houden voor de sectoren die dit hard gaat raken.”
Niet voor laten lenen
Ook Kamminga zet vraagtekens bij de toelichting van Trump op de heffingen. “Als je dan kijkt hoe hij dat gisteren gepresenteerd heeft, met allerlei staatjes, ik weet niet waar die cijfers vandaan komen”, zegt ze. “Trump is bereid om voor zijn eigen binnenlandse politiek dit soort maatregelen in te zetten, daar moet je als EU wat tegenover zetten.”
Het CDA deelt die analyse. “Het is vooral voor de interne consumptie wat Trump nu doet. Daar moeten we ons niet voor laten lenen. We willen een handelsoorlog vermijden maar je moet je ook niet laten chanteren.” Dat China een enorme heffing krijgt opgelegd, begrijpt Boswijk wel. “China zorgt voor een ongelijk speelveld door enorme overheidssteun voor bedrijven. We zouden als EU eigenlijk met de VS samen tegen China moeten optreden.”
Toch zien de Nederlandse politici het niet heel somber in. Boswijk: “Vier jaar Trump vernielt niet een bondgenootschap dat al langer dan 80 jaar bestaat.”