
Het kabinet heeft de voorjaarsnota, de actualisering van de begroting, goedgekeurd. Maar naar welke zaken extra geld gaat en hoe dat precies betaald wordt, wordt pas morgen duidelijk. Dat heeft minister Heinen van Financiën gezegd na afloop van de ministerraad.
Ook de vakministers deden er na de bijeenkomst op het Catshuis het zwijgen toe en verwezen naar Heinen. Die zei dat hij eerst op het ministerie nog de puntjes op de i gaat zetten en dat de nota dan morgen wordt verspreid. Dan is het Goede Vrijdag en zijn veel mensen, ook politici en journalisten, vrij.
Onhandig, erkende Heinen, “maar anders moet ik het over het weekend heen tillen en dan moet u nog langer wachten”.
Gisteren waren de partijleiders van de regeringspartijen er als de kippen bij om te benadrukken waar ze blij mee zijn. Inmiddels komen er via ingewijden wel enkele details naar buiten over hoe de miljardenwensen van PVV, VVD, NSC en BBB betaald moeten worden.
Energienota paar euro per maand omlaag
PVV-leider Wilders toonde zich gisteren zeer ingenomen met de afspraken over een lagere energierekening voor burgers. Ook oppositiepartijen hadden daarop aangedrongen. Nu wordt duidelijk dat de maandelijkse rekening voor een gemiddeld huishoudens met een paar euro’s omlaag gaat.
Het geld daarvoor, zo’n 600 miljoen euro, wordt gehaald uit het Klimaatfonds, dat eigenlijk bedoeld is voor verduurzaming van huizen en bedrijven. De verantwoordelijk minister, Hermans, was daar aanvankelijk niet van op de hoogte en voelde zich overvallen, zeggen bronnen.
Gisteren werd al bekend dat er iets verandert aan de belastingkortingen die werkenden krijgen; die gaan omlaag. Dat moet 1,2 miljard euro opleveren om een voorgenomen verhoging van de btw op sport, cultuur en krantenabonnementen terug te draaien.
Minister Heinen van Financiën ging er niet specifiek op in, maar ondanks de verlaging van de kortingen gaat de totale inkomstenbelasting volgens hem uiteindelijk nog steeds omlaag. Dat was ook al eerder afgesproken. “Nee, is echt niet te nadele van de hardwerkende Nederlander, de lastenverlichting blijft staan.”
Meer geld voor ontwikkelingshulp
Ook is inmiddels duidelijk dat er volgend jaar meer geld gaat naar ontwikkelingshulp. De koppeling met de stand van de economie wordt voor één jaar hersteld, en dat levert enkele tientallen miljoenen euro’s extra op voor PVV-minister Klever.
Dat lijkt een gebaar naar de Eerste Kamer. Die nam eerder dit jaar een motie aan om de koppeling met het bruto binnenlands product (bbp) te herstellen. Een meerderheid dreigde daarbij volgend jaar tegen de begroting te stemmen als dat niet gebeurde.
Gisteren reageerden de woningcorporaties al afwijzend op de afspraak dat de huren in de sociale sector de komende twee jaar bevroren worden. Dat betekent lagere inkomsten voor de corporaties, die daardoor minder geld hebben voor het bouwen van broodnodige nieuwe huizen, is hun kritiek.
Woonminister Keijzer erkende vanmiddag dat er sprake is van botsende belangen. De bevriezing van de huren is volgens haar “goed nieuws voor de huurders, maar het heeft ook consequenties voor hun kinderen en kleinkinderen die wachten op een huis”.