
Het Israëlische leger erkent dat de vijftien hulpverleners die vorige maand werden doodgeschoten bij Rafah in ambulances reden die verlichting aan hadden. Ook waren ze ongewapend, zei een legerfunctionaris gisteravond tegen journalisten. Onder meer The Times of Israel schrijft erover.
Israël zei aanvankelijk dat de aanval was geopend omdat het konvooi zonder lichten reed en een verdachte indruk maakte. Maar gisteren kwam The New York Times met beelden waaruit duidelijk bleek dat de ambulances wel de verlichting aan hadden.
De video was gemaakt met een mobiele telefoon, door een van de hulpverleners die later werden doodgeschoten. Op de beelden is ook te zien dat de hulpverleners reflecterende jassen droegen en dat de ambulances als zodanig herkenbaar waren. In de video wordt minutenlang geschoten.
De beelden van de aanval op het konvooi kunnen als schokkend worden ervaren:
Na de publicatie gaf het leger gisteravond toe dat de eerste verklaring niet klopte. Het bericht dat het hulpkonvooi geen verlichting voerde was gebaseerd op militairen die bij de aanval betrokken waren, zei de functionaris.
Het leger zegt te onderzoeken hoe het kan dat de eerste verklaring en de beelden van elkaar verschillen. Vandaag wordt daarover al uitsluitsel verwacht.
Bij de aanval op 23 maart werden vijftien hulpverleners gedood. Een hulpverlener wist te ontkomen en een ander wordt nog vermist. De groep reed in een konvooi dat bestond uit een wagen van de Verenigde Naties, een brandweerwagen van de Palestijnse burgerbescherming en ambulances van de hulporganisatie Palestijnse Rode Halve Maan.
Auto met leden van Hamas
Gisteravond kwam het leger met een update van het onderzoek naar de toedracht van de aanval op 23 maart. Volgens het Israëlische leger hadden militairen in de omgeving om 04.00 uur op een auto geschoten waarin drie leden van Hamas zaten. Daarbij zou zeker een inzittende zijn gedood. De auto bleef aan de kant van de weg staan.
Twee uur later werden Israëlische militairen gewaarschuwd door collega’s die de omgeving in de gaten hielden met een drone. Ze zouden hebben gezegd dat er een verdachte groep voertuigen naderde. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan ging het om hulpverleners die hulp wilden bieden aan de inzittenden van de auto die onder vuur waren genomen.
Op het moment dat de ambulances stopten, werd dat beoordeeld als een dreigende situatie, is de verklaring van het leger. Daarop opende militairen het vuur en werden de hulpverleners gedood.
Wilde honden
Hun lichamen werden begraven in het zand, volgens het leger een gangbare praktijk om te voorkomen dat wilde honden en andere dieren aan de stoffelijke resten zouden zitten. De volgende dag werd een bulldozer ingezet om de auto’s van de weg te halen. De legerfunctionaris kon niet verklaren waarom de voertuigen op dezelfde plek waren begraven en geplet, maar ontkent dat Israël iets wilde verdoezelen.
De VN werd ingelicht over waar de lichamen lagen, maar het VN-team kon de plek niet vinden. Het leger was naar eigen zeggen te druk met andere zaken en kon niet assisteren. Het VN-team werd daarom gevraagd om een paar dagen later terug te komen, zegt het leger. The Wall Street Journal meldde echter dat het team dagenlang moest wachten op toestemming om naar de slachtoffers te zoeken.
Dit zijn beelden van de opgraving:
De legerfunctionaris zegt dat zeker zes van de gedode hulpverleners banden hebben met Hamas, maar het is niet duidelijk waar die claim op is gebaseerd. “Volgens onze informatie waren het terroristen, maar het onderzoek is nog niet klaar”, zei de functionaris tegen journalisten.
Het leger ontkende verder dat er hulpverleners van dichtbij zijn beschoten, zoals de Palestijnse Rode Halve Maan stelt. De hulporganisatie zei ook bewijs te hebben dat de armen van zeker een slachtoffer waren vastgebonden voordat hij werd gedood. Ook dat wordt door Israël ontkend.
De Rode Halve Maan en verschillende andere internationale organisaties hebben opgeroepen tot een onafhankelijk onderzoek.