
Een foto van jezelf, de trailer van The Lord of the Rings of populaire internetmemes, maar dan in de stijl van een Japanse animatiestudio: de afbeeldingen gingen de afgelopen week al veel rond op sociale media. Ze zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI).
Het programma waarmee dat gebeurde, is vanaf nu beschikbaar voor iedereen. Het gaat om een nieuwe afbeeldingenmaker van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Dat maakt tegelijkertijd bekend dat een half miljard mensen de AI-programma’s van het bedrijf gebruiken.
Met de nieuwe AI-tool is het mogelijk om allerlei soorten afbeeldingen te maken, bijvoorbeeld een bestaande afbeelding in een andere stijl. Of een compleet nieuwe afbeelding op basis van een opdracht die je geeft.
OpenAI bracht het programma een week geleden al op de markt, maar het is nu dus beschikbaar voor alle gebruikers. De afgelopen week gebruikten veel mensen het al om afbeeldingen te maken in de stijl van de Japanse animatiestudio Ghibli.
Ghibli was onder meer betrokken bij The Red Turtle, een animatiefilm van de Nederlandse illustrator Michael Dudok de Wit, die in 2017 werd genomineerd voor een Oscar. Dudok de Wit werkte tien jaar aan die film, waarvoor tientallen tekeningen per seconde filmbeeld nodig waren.
‘Belediging voor het leven zelf’
De ontwikkeling is nieuw voer voor de discussie over het gebruik van kunstmatige intelligentie in de kunst. OpenAI en andere AI-bedrijven zijn beschuldigd van het op grote schaal ‘stelen’ van teksten, muziek en afbeeldingen om hun AI-tools te ontwikkelen.
Terwijl door AI gegenereerde afbeeldingen in de stijl van Ghibli rondgingen op sociale media, deed een oude video dat ook. Daarin maakt Ghibli-medeoprichter Hayao Miyazaki zich kwaad over een met AI gemaakte video. Hij vindt het “een belediging voor het leven zelf” om met AI kunst te maken. “Ik zou deze technologie nooit in mijn werk willen gebruiken.”
De discussie over auteursrechten gaat niet alleen over OpenAI. In de Verenigde Staten hebben onder meer fotografen en cartoonisten rechtszaken aangespannen tegen AI-plaatjesmakers Stable Diffusion (van het bedrijf Stability AI), Imagen (van Google) en Midjourney (van het gelijknamige bedrijf).
Toch weerhouden de rechtszaken investeerders er niet van om geld in AI-bedrijven te pompen. OpenAI maakte vannacht bekend dat het een investering van 40 miljard dollar (37 miljard euro) te wachten staat.
Volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC en de krant The New York Times krijgt het bedrijf direct 10 miljard dollar en staat de overige 30 miljard dollar gepland voor later dit jaar. Maar een groot deel daarvan zou pas voor OpenAI beschikbaar worden als het lukt om de structuur van de organisatie nog dit jaar op de schop te nemen.
Op dit moment is OpenAI in handen van een stichting. Topman Sam Altman wil dat veranderen, waardoor een bedrijf met winstoogmerk ontstaat. Dat is een moeilijk en lang proces. Volgens bronnen van CNBC en The New York Times kan de investering van 40 miljard nog halveren als de hervorming niet uiterlijk 31 december is voltooid.