
In klassen op basisscholen en in het voortgezet onderwijs waren ze al verboden – nu start ook op het mbo de discussie over het gebruik van mobieltjes in de klas. In Leeuwarden hebben studenten nu zelf besloten dat de telefoons in de tas moeten als een docent uitleg geeft.
Firda, een van de grootste mbo-ketens in Nederland met negentien locaties in Friesland en noordelijk Flevoland, bracht vandaag namens 20.000 duizend studenten en docenten een advies uit over het gebruik van telefoons op hun scholen. Daarvoor verdiepten zo’n honderd studenten en twintig docenten zich in verschillende werkgroepen in de vraag hoe om te gaan met mobieltjes in de klas. Zij riepen daarvoor hulp in van deskundigen en werkten nauw samen met het Landelijk Bureau Burgerberaad.
Op het basis-en voortgezet onderwijs zijn mobieltjes sinds 2024 al uit de klassen verbannen. Dat leidt volgens veel docenten tot extra rust en concentratie. Of het op het mbo net zo zal gaan, betwijfelt Jan Dijksma van Firda. “Bij het mbo hebben we te maken met zestienjarigen tot studenten van ver in de twintig. Het zou een zware maatregel zijn voor deze doelgroep, maar ook voor de docenten die zich dan aan dezelfde regels zullen moeten houden.”
Uiteenlopende ideeën
De ideeën die in de werkgroepen voorbijkwamen varieerden van een totaalverbod tot digitale poortjes bij de ingang die sociale media uitschakelen en het aantrekkelijker maken van de lessen, waardoor studenten zelfs niet eens naar hun mobieltjes wíllen grijpen.
Dijksma verwacht geen extremen. “Het zal een variatie worden op de verschillende adviezen. Maar het gaat ons ook om het democratisch proces. Je zag in de loop van de tijd al leerlingen die eerst achteroverleunden en dachten: ‘het zal allemaal wel’, nu denken: ‘misschien klopt het niet wat ik ervan vind.’ Ze zijn heel betrokken geraakt.”
MBO Raad blij met initiatief
Brancheorganisatie MBO Raad juicht het initiatief van Firda toe. Op het ‘dringende advies’ in 2024 van het kabinet aan het voortgezet onderwijs om het gebruik van mobieltjes tijdens de les niet toe te staan, reageerde voorzitter Adnan Tekin al positief. “We moeten studenten tegen zichzelf in bescherming nemen”, zei hij toen.
Toch vindt de MBO Raad niet dat er voor het mbo zo’n landelijke richtlijn moet komen. “Het staat maatwerk in de weg. Bij sommige lessen of opleidingen heb je nu eenmaal een mobieltje nodig.”
Het college van bestuur van Firda zal alle adviezen overwegen en komt later met een conclusie. Wanneer is nog niet bekend. Volgens Jan Dijksma is één ding zeker: “Bij een totaalverbod kunnen we spandoeken rond de scholen verwachten, maar ach, ook dit hoort dan weer bij het democratisch proces.”