
Georgië weigert twee Franse journalisten toegang te verlenen tot het land, meldt Reporters without Borders (RSF). Het gaat om freelance fotojournalist Jerome Chobeaux en verslaggever Clement Girardot, die onder meer werkzaam is voor de Franse krant Le Monde en nieuwszender Al Jazeera.
De autoriteiten zeggen niet waarom de journalisten het land niet in mogen en willen alleen kwijt dat Girardot vanwege “overige redenen” niet opnieuw het land in mag. Chobeaux kreeg helemaal geen uitleg. Beide journalisten deden vorig jaar verslag van de protesten tegen regeringspartij Georgische Droom na de omstreden verkiezingen.
RSF veroordeelt de “zeer verontrustende neiging van de autoriteiten om onafhankelijke berichtgeving over de aanhoudende protesten door de media te belemmeren”. Volgens RSF is er sprake van een opzettelijke poging om journalisten te intimideren.
Betwiste verkiezingsuitslag
Sinds de verkiezingen afgelopen najaar zijn er dagelijks demonstraties in het land. Zowel oppositiepartijen als onafhankelijke waarnemers betwisten de verkiezingswinst die is opgeëist door de partij van oligarch Ivanisjvili. De Europese Unie heeft Georgië herhaaldelijk opgeroepen nieuwe verkiezingen uit te schrijven.
“De persvrijheid in Georgië staat onder zware druk door het toenemende autoritarisme”, concludeerde het European Press Freedom Report, een jaarlijks verslag over de persvrijheid in Europa. In het rapport wordt Georgië uitgelicht als een van de landen waar de persvrijheid in rap tempo verslechtert.
Georgië was in 2024 de “snelste stijger” als het ging om het aantal meldingen over fysieke aanvallen, intimidatie en opsluiting van journalisten, stelt het rapport. Het aantal meldingen verdriedubbelde ten opzicht van het jaar daarvoor.
Bruut geweld
Niet alleen journalisten wordt de toegang tot het land ontzegd. Drie weken geleden deelde de Litouwse vrouwenrechtenactiviste Regina Jegorova-Askerova op sociale media dat ze het land niet inkwam. Ze woonde al 15 jaar in Georgië. Een duidelijke reden is niet gegeven, schrijft ze in een Facebookbericht waarin een formulier is te zien met “overige redenen” aangekruist. “In een notendop illustreert dit duidelijk waar het land zich bevindt.”
Jegorova-Askerova is terug in Litouwen. Ze gaat een juridische procedure opstarten zodat ze zich weer bij haar kinderen en familie in de Georgische hoofdstad Tbilisi kan voegen.
Gisteren kondigde het Verenigd Koninkrijk nieuwe sancties aan tegen vier Georgische functionarissen op beschuldiging van “ernstige mensenrechtenschendingen”. Eind vorig jaar legde de Britse regering al sancties op aan onder meer de Georgische minister van Binnenlandse Zaken vanwege “de werkelijk schokkende taferelen van bruut geweld tegen demonstranten, journalisten en oppositieleden”.
‘Russische wet’
Eerder deze week verscherpte Georgische Droom de “buitenlandse-agentenwet”, ook wel bestempeld als “Russische wet”. De aankondiging van die wet leidde vorig jaar tot grootschalige betogingen in Georgië.
Organisaties die meer dan 20 procent van hun financiering uit buitenlandse fondsen krijgen, kwamen daarmee onder verscherpt toezicht te staan. Veel organisaties weigeren zich te registreren als ‘buitenlands agent’, waardoor de regering het registreren nu ook wil verplichten voor individuen.
Met de aanscherping van de wet kunnen mensen dus ook persoonlijk vervolgd worden. Op het niet registreren volgen strafmaatregelen. Waar het eerst alleen om boetes ging, kunnen er nu ook gevangenisstraffen worden opgelegd. Critici vrezen dat de persvrijheid hiermee nog verder aan banden wordt gelegd.
Vrijlaten van demonstranten
Eind 2023 kreeg Georgië de status van kandidaat-lidstaat van de Europese Unie. Inmiddels is het toetredingsproces stilgevallen. Vandaag stond de Parlementaire Assemblee van de Raad van Europa (PACE) opnieuw stil bij de situatie in Georgië en sprak zich in een kritische resolutie uit over de laatste ontwikkelingen en wetsvoorstellen.
“Represailles tegen demonstranten, journalisten en burgerleiders gaan onverminderd door”, staat in de resolutie. De raad riep opnieuw op tot het houden van nieuwe verkiezingen en het vrijlaten van demonstraten die zijn opgepakt bij de dagelijkse protesten.