
De Palestijnse fotograaf Samar Abu Elouf heeft de World Press Photo voor beste foto van het jaar gewonnen. Op het prijswinnende beeld is een gewonde jongen uit Gaza te zien. Mahmoud Ajjour van 9 verloor zijn armen in de oorlog tussen Hamas en Israël.
De winnaar werd bekendgemaakt tijdens de persopening van de World Press Photo-tentoonstelling in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Volgens directeur Joumana El Zein Khoury is het “een stille foto die luid spreekt. Het beeld vertelt het verhaal van één jongen, maar ook van een grotere oorlog die generaties lang impact zal hebben.”
Mahmoud raakte gewond bij een Israëlische aanval, schrijft de jury van de jaarlijkse persfotoprijs. Hij spoorde zijn familie aan om door te lopen toen zijn armen werden getroffen door een explosie. De jongen werd uiteindelijk geëvacueerd naar Qatar. Daar leerde hij om met zijn voeten deuren te openen en spelletjes te spelen op zijn mobiel.
Fotograaf Abu Elouf is afkomstig uit Gaza en is in december 2023 naar Qatar geëvacueerd. Ze leeft in Doha in hetzelfde appartementencomplex als Mahmoud. Ze maakte de foto voor The New York Times.
Correspondent Daisy Mohr bezocht eind vorig jaar de compound waar Ajjour in Qatar woont. Daar woont ook de 11-jarige Dareen, die net als Ajjour zwaargewond werd geëvacueerd:
Vorig jaar werden ook foto’s die te maken hadden met de oorlog in Gaza onderscheiden. Toen won de Palestijnse fotograaf Mohammed Salem de World Press Photo met een foto van een Palestijnse vrouw die het lichaam van haar 5-jarige nichtje vasthoudt. Het meisje werd thuis gedood door een Israëlische raketaanval op Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook.
De jury gaf dat jaar twee foto’s een “buitengewone speciale vermelding”. Het ging om een foto van een Palestijn in Gaza na een luchtaanval en een foto van een Israëlische militair na de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar. De foto’s “weerspiegelen de ernst van de oorlog tussen Israël en Hamas en het extreme lijden van burgers”, aldus de jury destijds.
Finalisten bekendgemaakt
El Zein Khoury maakte vandaag ook de twee foto’s bekend die net niet foto van het jaar werden. De Amerikaanse fotograaf John Moore (1967) werd bekroond met zijn werk Night Crossing waarmee hij volgens de organisatie “de complexe realiteit van migratie laat zien”. Op de foto is een groep Chinese migranten te zien die door Zuid- en Centraal-Amerika reisden op weg naar Noord-Amerika.
“De buitenaardse sfeer van het beeld, in combinatie met de tederheid tussen ouder en kind, nodigt uit tot reflectie en roept vragen op over de onzekerheid die voor hen ligt. In één enkele foto weet de fotograaf zowel enorme kwetsbaarheid als veerkracht over te brengen”, aldus de jury.
De Mexicaanse fotograaf Musuk Nolte (1988) werd bekroond met zijn foto Droughts in the Amazon. Het beeld toont een jonge man die onderweg is naar zijn moeder in Manacapuru, een dorp in de Amazone dat vroeger per boot bereikbaar was. Nu moet hij 2 kilometer lopen over een drooggevallen rivierbedding.
Een krachtige foto die “de gevolgen van klimaatverandering en het schrijnende contrast van droge, woestijnachtige taferelen in ’s wereld grootste regenwoud verbeeldt’, aldus de jury.
De foto’s:
De World Press Photo-tentoonstelling wordt ieder jaar in De Nieuwe Kerk gehouden en reist daarna langs meer dan zestig locaties over de wereld. World Press Photo bestaat dit jaar 70 jaar. Daar wordt in de tentoonstelling aandacht aan besteed met een aparte presentatie.