
Het gaat niet goed met het financiële beleid van de politie rond de interne ICT-systemen. De politie heeft onvoldoende zicht op de uitgaven en inkomsten, welke projecten er lopen en hoeveel externe krachten er worden ingehuurd. Dat concludeert accountantsbedrijf Ernst & Young (EY) in een nog vertrouwelijk rapport, waarover De Telegraaf schrijft. De NOS heeft het rapport ook kunnen inzien.
Volgens EY is er geen goed zicht op de financiën. Nieuwe projecten worden opgestart zonder dat er een duidelijk plan is gemaakt. “Daardoor is het risico dat de kosten en de baten niet tot elkaar in verhouding staan aanzienlijk”, staat in het rapport.
Bovendien zijn alle lopende programma’s duurder dan begroot en lopen ze qua tijd ook uit ten opzichte van de oorspronkelijke bedoelingen. Er wordt zo niet efficiënt gewerkt, ziet EY.
Veel dure externe specialisten
Een ander groot probleem is dat er een tekort is aan specialistisch personeel. Binnen de politie zijn er te weinig mensen die bekend zijn met recente technologische ontwikkelingen. Daardoor moeten er “te veel dure” externe specialisten worden ingehuurd, wat drukt op de begroting.
Het betreft niet alleen specialisten, maar ook applicaties die de organisatie gebruikt, vult voorzitter Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond aan. “Je wilt zelf je aansturing doen, zelf kunnen zien waar je financiën naartoe gaan en hoe je producten in elkaar zitten. Nu is dat ontzettend ingewikkeld.”
Ook de datahuishouding is niet op orde, waardoor het eigen personeel niet goed genoeg beschermd is tegen hacks. Daardoor kan de samenleving ook niet adequaat geholpen worden. “Er zijn genoeg hacks en aanvallen door andere landen, dus dan moet die datahuishouding wel op orde zijn”, zegt Kooiman.
C2000-haperingen en falend tapsysteem
De problemen met de IT-systemen zijn de afgelopen jaren op meerdere punten zichtbaar geworden. Zo werkte het tapsysteem slecht, haperde het communicatiesysteem C2000 en was er een hack waarbij de namen en mailadressen van bijna alle 65.000 medewerkers werden buitgemaakt.
Het feit dat de digitalisering moeizaam verloopt, heeft zijn oorsprong in de vorming van de nationale politie in 2013. Bij de herstructurering werden de 26 korpsen samengevoegd, “waar iedereen op een andere manier met verschillende applicaties en producten werkte”, zegt Kooiman. Het samenvoegen daarvan was ingewikkeld.
Ook korpschef Janny Knol wijst daarop. Zij gaf bij haar aantreden vorig jaar de opdracht om de organisatie te laten doorlichten door EY. “Onderhoud en aanpassing kosten veel geld. We moeten meer sturen op de uitgaven en dit rapport helpt daarbij”, zegt ze tegen De Telegraaf.
Knol zegt dat sommige ICT-projecten nu worden gepauzeerd en andere worden gestopt, maar cybersecurity blijft voor haar de hoogste prioriteit hebben, zegt ze. “Maar we moeten wel kijken naar de dure opslag van data. Moet je echt alles bewaren? En we moeten voor de digitalisering en nieuwe uitdagingen op dit gebied ook ons personeelsbestand veranderen.”