
De afgelopen maanden circuleerden op sociale media veel video’s van mensen in het uitgaansleven, vaak gefilmd zonder dat degenen die te zien zijn daar goedkeuring voor hebben gegeven. De posts zijn soms goed voor honderdduizenden views en gaan vaak samen met vernederende en haatdragende reacties. Mensen worden bijvoorbeeld beoordeeld op hun kleding of op hun manier van dansen.
Een zorgwekkende trend, vindt het Amsterdamse festival DGTL, dat traditiegetrouw het festivalseizoen dit paasweekend aftrapt. Afgelopen weken plaatsten ze een statement op hun Instagram-account waarin ze de bezoekers oproepen om hun telefoon komend weekend opgeborgen te houden. In de post roepen ze op om onze dansvloeren “vrolijk, respectvol en vrij te houden”.
“Onze dansvloeren zijn gebouwd op vrijheid, expressie en verbinding. Ze zijn bedoeld als veilige(re) ruimtes, waar iedereen kan bewegen hoe ze ook willen, zonder angst om gefilmd, beoordeeld of bespot te worden. Anderen te schande maken, vooral door content te delen zonder hun toestemming, druist in tegen alles waar we voor staan”, laat de organisatie weten.
Volgens de organisatie van DGTL heeft geen enkel ander bericht op hun sociale media tot zoveel discussie geleid. Dit is ook precies wat ze hebben willen bereiken. “We hopen iets los te maken bij het publiek. Als mensen het niet met ons eens zijn dan is dat ook prima, maar we willen proberen wel het gesprek hiermee te openen”, aldus festivaldirecteur Ellen Evers.
Ze worstelt hier al langer mee. “Elke keer dat we zulke berichten voorbij zagen komen zat het ons dwars. Dit jaar hebben we besloten er actief iets mee te doen en deze oproep te plaatsen.”
Sticker op camera
De discussie rondom het gebruik van mobiele telefoons in het nachtleven speelt al langer. Veel nachtclubs hebben hem in de ban gedaan en plakken bij binnenkomst de camera van de telefoon van de bezoeker af met een sticker.
Zulke maatregelen vindt DGTL echter te ver gaan. “Daar hebben we wel over nagedacht, alleen is dat een tijdrovende kwestie en ook niet duurzaam. We willen bovendien niks forceren. Het gaat om gedrag en het creĆ«ren van bewustwording. De telefoon is een onderdeel van ons bestaan. Dat moet je niet willen weghalen.”
‘Mooi initiatief’
DGTL neemt hiermee het voortouw binnen de festivalsector. De Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals staat achter de actie. Hoewel ze vanuit de sector nog geen roep hebben gehoord om een collectief standpunt, laten ze weten het een mooi initiatief te vinden.
“Je wil een veilige en welkome omgeving scheppen voor de mensen die het festivalterrein bezoeken. Als mensen elkaar ongevraagd gaan filmen en exposen, dan gaat dat alle grenzen te buiten. Het kan geen kwaad om de bezoeker hierin te onderwijzen”, zegt directeur Berend Schans.