
Het aantal meldingen van rattenoverlast in Amsterdam is vorig jaar weer toegenomen. In 2024 ontving de gemeente 6800 meldingen, 600 meer dan het jaar daarvoor, meldt wethouder publieke gezondheid en preventie Alexander Scholtes in een brief aan de gemeenteraad.
2021 geldt als het recordjaar; toen werd ruim 7000 keer overlast door ratten gemeld. Dat had te maken met de coronaperiode, toen mensen veel thuisbleven en er meer huishoudelijk afval in de openbare ruimte terechtkwam, zegt de gemeente.
Rattenpopulaties floreren
De ratten in Amsterdam hebben toegang tot huizen met bouwkundige problemen, zoals een kapot riool of gaten in kruipruimten. De dieren worden aangetrokken door voedsel, zoals etensresten op straat bij afvalbakken of voer voor duiven of eenden. Deze factoren kunnen de overlast vergroten, stelt de gemeente.
Maar, zegt een woordvoerder van de GGD, “de rat hoort nu eenmaal in de stad.” Omdat de gemeente inzet op vergroening, komt er meer natuur, inclusief de rat. Ook groeit de stad, waardoor er meer containers met etensresten zijn, “Rattenpopulaties floreren hierbij”, stelt de gemeente.
Voorkomen beter dan vergiftigen
Om overlast van het ongedierte te voorkomen, besteedt de gemeente vanaf dit jaar jaarlijks een kwart miljoen euro extra aan preventie. Dat is een verdubbeling. De gemeente waarschuwt dat het doden van de dieren niet bijdraagt aan het verminderen van overlast. “Als de oorzaken van rattenoverlast niet worden weggenomen, keren ratten altijd terug en blijft overlast terugkomen.”
Daarom gaat de gemeente bestaande maatregelen verstevigen. Zo gaat ze inwoners en horecaondernemers beter informeren over hoe ze afval het beste kunnen opruimen en komen er meer afvalbakken. Ook geeft de gemeente woningcorporaties en bewoners advies over kieren en gaten in huizen, en hoe deze gedicht kunnen worden.
Wethouder Scholtes besluit zijn raadsbrief met het temperen van verwachtingen. Hij stelt dat de gemeente “streeft naar een duurzame vermindering van het aantal meldingen van overlast”, maar zegt ook dat “de aantallen ratten niet van vandaag op morgen kleiner zullen worden”.