
Voor ondernemers in Europa zijn het onzekere tijden. Continu hangt de dreiging van Amerikaanse importheffingen in de lucht. Vandaag komt president Trump met een nieuw grootschalig pakket aan heffingen.
Ondernemers die meteen rekenen op duidelijkheid komen waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Want voor een goed overzicht zijn niet alleen de Amerikaanse importheffingen van belang; het gaat ook om het antwoord daarop van de Europese Unie. En de kans is groot dat dat antwoord niet meteen volgt.
Bevrijdingsdag
De Amerikaanse heffingen voor Europa blijven tot op het laatst onduidelijk. Trump stelde de EU vorige week een heffing van 25 procent in het vooruitzicht op buiten de VS gemaakte auto’s. Vandaag worden waarschijnlijk de details bekend van deze auto-heffing.
Daar blijft het zo goed als zeker niet bij. Er wordt zelfs rekening gehouden met de aankondiging van een universele importheffing op alles wat vanuit de EU (en elders) naar de VS gaat.
Trump zelf spreekt van Liberation Day. Hij zegt de VS te willen bevrijden van “oneerlijke handelspraktijken”. Hij vindt dat andere landen de VS benadelen en dat “de EU is opgericht om de Verenigde Staten te naaien”. Met importheffingen wil hij dat recht te zetten.
De voor- en nadelen van importheffingen uitgelegd:
Eerder kwam Trump al met een heffing van 25 procent op staal en aluminium en de EU kondigde tegenmaatregelen aan. Er zou heffing komen op Amerikaanse producten als spijkerbroeken, Harley Davidson-motoren en bourbon. Die zouden gisteren van kracht worden, maar de ingangsdatum is twee weken verschoven.
Een van de redenen voor uitstel is dat de Europese Commissie het antwoord op Trumps heffingen goed wil afstemmen met alle EU-landen en met Europese bedrijven. Bovendien wilde de Europese Commissie niet één dag voor Trumps nieuwe heffingen met tegenmaatregelen komen die de indruk zouden kunnen wekken dat de EU een handelsoorlog uitlokt.
De Commissie wil in een mogelijke handelsoorlog alleen maar reageren op de VS. En dus niet degene zijn die het conflict escaleert.
Wanneer de Europese reactie komt op wat Trump vandaag aankondigt is niet duidelijk. De kans is groot dat de EU eerst de tijd neemt om de mogelijke effecten op de Europese economie in kaart te brengen, en daar het antwoord op baseert. Door wat tijd te nemen straalt de EU uit: wij willen blijven praten en zijn bereid over alles te onderhandelen.
De hoop is dat het de komende weken toch nog met de VS tot een akkoord komt. Iets wat eerder gebeurde met Canada en Mexico.
‘Alle opties op tafel’
Als dat op niets uitdraait liggen volgens Commissievoorzitter Ursula von der Leyen “alle opties op tafel”. De EU zegt bereid te zijn hard terug te slaan. De EU zou zelfs overwegen om Amerikaanse techbedrijven als Meta en X te treffen. Iets wat heel gevoelig ligt omdat de VS nu al klaagt dat de digitale regels in Europa veel te streng zijn.
Als de Europese Unie echt wil voorkomen dat de handelsoorlog escaleert, is zo’n stap niet waarschijnlijk. Hoe dan ook zal de Europese Commissie hopen dat het niet zover hoeft te komen, want zij is ervan overtuigd dat een echte handelsoorlog heel slecht uit zal pakken voor alle partijen, zowel in de EU als in de VS.