
De EU wil met het mes op tafel beginnen aan onderhandelingen met de regering-Trump over de door de VS opgelegde importheffingen. De Europese Commissie komt daarom aanstaande woensdag met de eerste tegenmaatregelen, precies op de dag dat de nieuwe invoerheffingen van de VS ingaan.
De Commissie maakt die dag bekend voor welke Amerikaanse producten de EU op haar beurt invoerheffingen invoert. Deze nieuwe EU-heffingen op import uit de VS gaan dan volgende week dinsdag in. Van uitstel voor deze Europese tegenmaatregelen wil EU-Commissaris voor Handel Sefcovic niets weten. “We kunnen niet eindeloos wachten”, zei hij op een ingelast overleg van handelsministers in Luxemburg.
Daarnaast werkt de EU aan aanvullende maatregelen: alle opties liggen daarbij op tafel. Ook het aanpakken van de techsector in de VS behoort tot de mogelijkheden. Een dergelijk antwoord zou een gevoelige klap betekenen voor deze grote Amerikaanse bedrijven die juist veel geld verdienen aan Europese klanten.
EU eensgezind
De ministers voor handel kwamen vandaag in Luxemburg bijeen om de strategie te bepalen bij het Europese antwoord op de handelsoorlog die president Trump is begonnen. De Europese handelsministers zijn het er in grote lijnen wel over eens dat onderhandelingen met de regering-Trump alleen kans van slagen hebben als de EU grote druk uitoefent op de VS.
Ook minister Klever voor Buitenlandse Handel steunt deze aanpak van de EU. “We geven de VS eerst de kans tarieven aan te passen, maar mocht dat niet lukken, dan komen er tegenmaatregelen van de EU”, zegt de bewindsvrouw.
De EU-Commissaris die verantwoordelijk is voor handel, de Slowaak Sefcovic, zei dat hij deze tegenmaatregelen geleidelijk zal invoeren, om daarmee nog ruimte te laten voor een oplossing. “Het doel is niet te escaleren, maar te onderhandelen.”
Slagader wereldeconomie
De EU noemt de handelsrelatie tussen Europa en de VS de slagader van de wereldeconomie. Samen zijn de EU en de VS goed voor 30 procent van de wereldhandel. Dagelijks gaat er voor 4,4 miljard euro aan goederen en diensten de oceaan over. En die handel is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid.
De EU denkt dat ook de VS zal inzien dat het in ieders belang is om tot een oplossing te komen aan de onderhandelingstafel. “Het makkelijkste zou zijn als de Verenigde Staten hun invoerheffingen zouden uitstellen, en bereid zouden zijn tot serieuze onderhandelingen”, zei Sefcovic.
Nul om nul
Ook maakte de Eurocommissaris voor Handel bekend dat hij in februari al aan de VS heeft aangeboden alle Europese importheffingen op auto’s en industriĆ«le goederen op te heffen. “Als dit jullie probleem is, laten we er dan over praten en ze terugbrengen naar nul”, zo verwoordt Sefcovic zijn aanbod aan zijn Amerikaanse gesprekspartners. De VS koos vorige week voor escalatie van het handelsconflict, door alsnog met nieuwe invoerheffingen op alle handel uit de EU te komen.
Ook Nederland gelooft dat er op termijn ruimte is voor een dergelijke oplossing. “Dat zou de ideale situatie zijn, dat we geen importheffingen hebben over en weer”, zo zei minister Klever. “Uiteindelijk zijn heffingen in niemands belang: niet in het belang van de Amerikanen, niet van de Europeanen en niet van de Nederlanders.”