
Meer dan een week na de hevige aardbeving in Myanmar blijft het dodental oplopen. Er worden nu 3354 doden gemeld en bijna 5000 gewonden. Nog altijd is er nauwelijks zicht op vooruitgang in de hachelijke situatie in het land.
Reddingsteams uit vijftien landen zijn aan het werk om naar mensen te zoeken. Er worden volgens staatsmedia nog altijd 220 mensen vermist. Diverse landen hebben (financiële) noodhulp toegezegd. Maar na een ruime week lukt het nog steeds niet om de hulpverlening goed op gang te brengen.
In sommige gevallen wordt hulp zelfs direct tegengewerkt, zeggen onderzoekers van de VN. In gebieden waar het regime niet gesteund wordt zou de junta – de militaire machthebbers – geen of nauwelijks hulp toelaten en moeten bewoners zichzelf redden. Het leger zou zelfs jonge lokale hulpverleners gedwongen gerekruteerd hebben.
Grote afwezige onder de landen die te hulp schieten is de Verenigde Staten, die doorgaans snel op rampen reageren met goed getrainde mensen en geavanceerde apparatuur. Naar verluidt heeft het Witte Huis geprobeerd een reddingsteam te sturen, maar lukte dat niet omdat door de bezuinigingen van de regering-Trump allerlei logistieke contracten waren opgezegd en lokale medewerkers waren ontslagen.
Buitenlandminister Rubio van de VS wuifde die beweringen weg en zei bij de NAVO-top in Brussel dat het regime in Myanmar de reden is dat ze er niet kunnen werken.
Buurlanden
In Myanmar was voor de aardbeving al jaren een burgeroorlog aan de gang. Daardoor stond de medische zorg er al zeer slecht voor en waren al miljoenen mensen ontheemd. De aardbeving heeft niet alleen veel gebieden moeilijk bereikbaar gemaakt, vaak is het er ook niet veilig.
Inmiddels proberen andere landen de autoriteiten in Myanmar te bewegen om orde op zaken te stellen. Hoewel de leider van de militaire regering in Myanmar zelden in het buitenland uitgenodigd wordt, was hij gisteren in Bangkok om te praten met vertegenwoordigers van buurlanden als India, Thailand en Nepal.
De Indiase premier Modi riep op tot een permanent staakt-het-vuren tussen alle strijdende partijen in Myanmar. Eerder deze week werd een wapenstilstand aangekondigd, maar meteen weer geschonden. Volgens de Verenigde Naties heeft de krijgsmacht in het land nog zeker zestien aanvallen uitgevoerd nadat het staakt-het-vuren in was gegaan.
‘Geloofwaardige verkiezingen’
Modi heeft bij de ontmoeting ook opgeroepen tot “geloofwaardige” verkiezingen in Myanmar. De junta had al verkiezingen gepland staan in december, maar critici gaan er vanuit dat die op schijnverkiezingen zouden uitdraaien. De junta-leider heeft toegezegd dat het “vrije en eerlijke verkiezingen” worden.
Verder is niet duidelijk of er nog meer over de situatie in Myanmar is afgesproken, en daarmee ook niet of er zicht is op verbetering van de situatie voor hulpverleners en inwoners. Ondertussen is de verwachting dat veel van de duizenden gewonden het ook niet zullen overleven vanwege het gebrek aan adequate hulp.
Daarnaast zijn er grote zorgen over de extreme hitte en de zware regenval die wordt verwacht, waardoor ook makkelijker ziektes kunnen uitbreken.