
April is nog geen week oud, maar er zijn deze maand al 43 natuurbranden gemeld. Tot nu toe zijn er dit jaar al 166 meldingen gedaan, tegen 211 meldingen in het hele vorige jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, dat onder meer gegevens verzamelt voor de brandweer.
De afgelopen weken deden zich op verschillende plekken in het land natuurbranden voor, van een nachtelijke brand op de grens van Noord-Brabant en Limburg tot een bosbrand op de Sallandse Heuvelrug en een vlammenzee aan de rand van Ridderkerk. En dan was er deze week ook nog de grote natuurbrand bij Ede, ontstaan tijdens een oefening van Defensie.
In heel Nederland geldt inmiddels het tweede risiconiveau, waarbij de kans op een natuurbrand groot is. Dat verhoogde risico houdt nog wel even aan, zegt specialist natuurbrandbeheersing Wally Paridaans van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. “We volgen de weersvoorspellingen met enige spanning.”
De aanhoudende droogte, een lage luchtvochtigheid en een hoge windsnelheid vormen een riskante cocktail bij een natuurbrand. Zo werd het blussen van een brand in Budel-Dorplein, op de grens van Noord-Brabant en Limburg, deze week bemoeilijkt door de harde wind. Door aanhoudende droogte wist het vuur zich snel te verspreiden.
Onder andere in Arnhem wordt er gewaarschuwd voor het hoge risico op natuurbranden. Op borden bij alle ingangen van de Koningsheide zijn informatieborden opgehangen.
“Een natuurbrand kan op allerlei manieren ontstaan”, zegt boswachter Maurits de Groot van de gemeente Arnhem. “Open vuur, een weggegooide peuk, gebroken glas of de hete uitlaat van een geparkeerde auto in hoog gras; het kan allemaal tot een natuurbrand leiden.”
Inspectievluchten
Hoewel het overal in Noordwest-Europa droog is, is de Veluwe extra vatbaar voor natuurbranden, zegt De Groot. “We zitten op droge zandgronden en er is onvoldoende regen gevallen. De vegetatie is nog niet aan het groeien en is dor materiaal dat echt brandbaar is.”
“Daarnaast bestaan de bossen in deze omgeving uit veel naaldbomen”, vervolgt De Groot. “Deze monotone bossen zijn niet gezond en daardoor ook kwetsbaar voor de negatieve effecten van klimaatverandering. Hitte en droogte kunnen leiden tot een hoger risico op bosbrand.”
Gelderse hulpdiensten hebben vandaag vanaf Vliegveld Teuge twee vluchten uitgevoerd om vanuit de lucht te bekijken of er sprake is van beginnende natuurbranden.
Beginnende branden melden
“Het risico is groot”, zegt brandweercommandant Anton Slofstra. “Door de harde wind en de droge vegetatie kan een beginnende brand zich snel ontwikkelen. We adviseren mensen om in de natuur geen onverstandige dingen te doen die kunnen leiden tot een natuurbrand en beginnende branden onmiddellijk te melden.”
De brandweer zette deze week groot materieel in bij de brand op de Ginkelse Heide: