
De Europese Commissie heeft 15 autofabrikanten beboet omdat deze jarenlang hebben samengewerkt in een kartel. Ook de Europese autobrancheorganisatie (ACEA) krijgt een boete. In totaal bedraagt deze 458 miljoen euro.
Het zestiende bedrijf dat bij de kartelvorming betrokken was, Mercedes-Benz, krijgt geen boete, omdat het bedrijf de Europese Commissie van het bestaan van het kartel op de hoogte stelde. Alle andere fabrikanten hebben tegenover de Commissie erkend dat ze onderdeel van het kartel waren.
In een kartel maken bedrijven onder meer prijsafspraken. Zoiets ondermijnt de onderlinge concurrentie waardoor bedrijven niet meer naar streven het beste product voor de beste prijs. In het geval van de autofabrikanten hadden de bedrijven afspraken gemaakt over het recyclen van oude auto’s.
Auto kiezen
Ze hadden onderling afgesproken dat ze bedrijven die oude auto’s uit elkaar halen, daar niet voor betalen, omdat die al genoeg winst zouden maken op de gesloopte onderdelen. Ook werd onderling afgesproken om niet naar buiten te brengen hoeveel procent gerecycled materiaal er in een nieuwe auto was verwerkt of hoeveel van een oude auto werd hergebruikt.
“Hun doel was om te voorkomen dat consumenten informatie over recycling in overweging zouden nemen bij het kiezen van een auto”, schrijft de Europese Commissie. “Dit zou de druk op bedrijven om verder te gaan dan de wettelijke vereisten kunnen verlagen.”
Vijftien jaar
De kartelsamenwerking bestond ruim vijftien jaar, tussen 2002 en 2017. De brancheorganisatie ACEA begeleidde het kartel. De samenwerkende autofabrikanten waren BMW, Ford, Honda, Hyundai/Kia, Jaguar Land Rover, Mazda, Mercedes Benz, Mitsubishi, Opel, Renault/Nissan, Stellantis, Suzuki, Toyota, Volkswagen en Volvo.
De hoogste boete krijgt Volkswagen (bijna 128 miljoen euro). Vorig jaar boekte het autobedrijf een nettowinst van 12,4 miljard euro. Autogigant Stellantis moet bijna 75 miljoen euro betalen. De fabrikant zag zijn nettowinst vorig jaar dalen naar 5,5 miljard euro.
Met de boete zegt de Europese Commissie “stevige actie te hebben ondernomen tegen bedrijven die samenspanden om concurrentie bij recycling te voorkomen”. De Commissie benadrukt dat het geen enkele vorm van kartels tolereert, inclusief de kartels die “klantbewustzijn en de vraag naar meer klimaatvriendelijke producten onderdrukken”.