
Sinds er bij de kermissen in Beverwijk, het Westerpark in Amsterdam en de Amsterdamse wijk Osdorp veiligheidsmaatregelen worden genomen, zijn er geen incidenten meer geweest. Dat zegt de organisator. Wel zijn door de stijgende kosten ook de prijzen voor bezoekers gestegen. “Het is bijna niet te betalen.”
De maatregelen zijn ingevoerd nadat het in 2022 meerdere avonden onrustig was op de kermis in Osdorp. In de wijk werd gevochten, er werden vernielingen gepleegd en vuurwerk afgestoken. Ook werd er met vuurwerk naar politiemensen gegooid. Vanwege de overlast moest de kermis dagenlang eerder dicht.
Om nieuwe incidenten te voorkomen, worden er op de kermissen hekken en detectiepoortjes neergezet. Ook zijn er meer beveiligers en is er op het terrein camerabewaking. Volgens Frans Stuy, organisator van de kermis in het Westerpark, Osdorp en Beverwijk, is het sindsdien een stuk rustiger op de kermissen. “Ik moet het even afkloppen, maar sinds we die beveiligingsmaatregelen hebben ingevoerd zijn er geen incidenten meer geweest”, zegt hij tegen de regionale omroep NH.
‘Messen aangetroffen bij controles’
Stuy is niet blij met de maatregelen, maar hij vindt ze wel nodig. Op vrijdagavond en in de avonden van het weekend worden bezoekers gecontroleerd. Daar wordt nog weleens wat aangetroffen, zegt hij. “Op de dagen dat we in Beverwijk staan, nemen we zo’n 22 messen in. En in Westerpark 35 messen, bij tieners van 13 tot 15 jaar. En nee, dat zijn geen aardappelschilmesjes. Ik vind het vreselijk dat dit moet. Maar ja, ik wil niet dat er gestoken wordt op mijn kermis.”
De maatregelen werken, ziet Stuy, maar om dit neer te zetten moet hij flink in de buidel tasten. “Het is ontiegelijk duur. Ik ben 80.000 euro per kermis extra kwijt aan de maatregelen. Daar komen de stijgende energieprijzen en milieu-ontheffingen nog bij. Het is bijna niet te betalen.”
Hogere kosten
Die kosten moet de exploitant doorberekenen. En dat merkt de klant. “Mensen betalen ongeveer anderhalve euro meer per attractie. Ik krijg ook wel klachten over dat de kermis zo duur is, maar ze betalen eigenlijk mee aan een probleem van deze maatschappij. Want dat is het gewoon.”
Stuy organiseerde in 1986 zijn eerste kermis in Osdorp. De locatie heeft een speciale plek in zijn hart, maar die liefde is wel minder geworden, vertelt hij. “Ik ging er altijd met een bonkend hart naartoe. Maar nu moet ik altijd op mijn tenen lopen. Als zo’n groot kermisevenement klaar is, ben ik blij dat het voorbij is.”