
De internationale economie wordt hard getroffen door de importheffingen van Trump en op de NAVO-top in Brussel kwamen de Amerikanen met nog een kostbare eis. De Amerikaanse minister Rubio van Buitenlandse Zaken herhaalde het Amerikaanse standpunt dat de defensiebudgetten van de lidstaten naar 5 procent van het bbp moeten.
Daar staat wel iets positiefs tegenover: Rubio zei dat de Verenigde Staten de NAVO onverminderd blijven steunen.
Op de vraag of de handelsoorlog die Trump lijkt te hebben ontketend, valt te rijmen met goede verhoudingen in een bondgenootschap, wilde secretaris-generaal Rutte niet inhoudelijk reageren. Hij benadrukte dat de monsterheffingen de “gemeenschappelijke veiligheid” niet in de weg staan. “Ze staan los van elkaar en dat moeten ze ook blijven.”
Ook economische samenwerking
In wat lijkt op een poging om eenheid uit te stralen, wil de NAVO-chef er niet meer over kwijt, ondanks het feit dat het NAVO-verdrag zegt dat de lidstaten ook economisch zullen samenwerken. In artikel 2 staat dat lidstaten “zullen trachten tegenstellingen in hun internationale economische politiek op te heffen en elke vorm van individuele of collectieve onderlinge economische samenwerking zullen aanmoedigen”.
Dat lidstaten door de heffingen van hun belangrijkste bondgenoot mogelijk niet 5 procent van het bbp aan defensie kunnen uitgeven, moet volgens Rutte geen probleem zijn: “Nationale overheden moeten zelf beslissingen nemen om hier uit te komen.”
Als het aan de Amerikanen ligt, moet er dus in Europa en ook Canada dieper in de buidel worden getast. Na afloop van de top benadrukte buitenlandminister Rubio dat nog eens. Alleen dan kan er langdurige vrede zijn voor Oekraïne en kan de veiligheid voor de NAVO-lidstaten gegarandeerd worden, aldus Rubio.
Ondanks een zekere toenadering tussen Trump en Poetin, ziet de NAVO, waaronder dus de VS, Rusland nog steeds als de grootste dreiging. Eensgezind zijn ze sowieso over een feit: er moet een einde komen aan de oorlog in Oekraïne en snel ook. “Anders moeten we concluderen dat ze niet openstaan voor vrede”, stelde Rubio.
Het werd opnieuw duidelijk in Brussel dat het buitenlandbeleid onder Trump er één is van “America First”, ook als dat betekent dat NAVO-bondgenoten daar de prijs voor moeten betalen. Volgens Rubio geeft de VS veel te veel geld uit aan andere landen. Hij noemde het importeren van producten uit China en het besteden van ontwikkelingshulp aan ngo’s. “We moeten onze uitgaven herzien”, aldus Rubio.
Op de vraag hoe andere lidstaten meer aan defensie moet gaan uitgeven, terwijl de ‘economie crasht’ reageert Rubio dan ook strak: “De economie crasht niet. De markt crasht vanwege een nieuwe mondiale orde. Er zijn nieuwe regels en daar moet de markt maar aan wennen.”