
Een Amerikaanse toerist is gearresteerd omdat hij probeerde contact te maken met een geïsoleerde stam op een afgelegen Indiaas eiland. De man (24) filmde de omgeving, blies op een fluitje om de aandacht van de stam te trekken en liet er een blikje cola en een kokosnoot achter.
Mykhailo Viktorovych Polyakov wordt ervan verdacht voet aan grond te hebben gezet op Noord-Sentineleiland. Dat eiland, ter grootte van Manhattan, is een beschermd gebied in India.
Buitenstaanders mogen niet binnen een straal van 5 kilometer van het eiland komen om de inheemse bevolking te beschermen tegen ziektes van buitenaf en om hun manier van leven te behouden.
Jagers en verzamelaars
Het eiland wordt bewoond door de Sentinelezen, een inheemse stam die in vrijwillige isolatie leeft en in het verleden hun beschermde isolatie heeft verdedigd tegen de buitenwereld. Het aantal stamleden wordt geschat op ongeveer 200.
Er is weinig bekend over de groep, behalve dat het jager-verzamelaars zijn die in kleine nederzettingen leven.
Op een foto die twintig jaar geleden door de Indiase kustwacht werd gepubliceerd, is een Sentinelese man te zien die zijn pijl en boog op een passerende helikopter richt:
De lokale politiechef van de eilandengroep vertelde gisteren aan persbureau AFP dat “een Amerikaanse burger” voor de plaatselijke rechtbank is verschenen en drie dagen vastzit voor “verder verhoor”.
Polyakov blies volgens de politiechef een uur op een fluitje voor de de kust van het eiland om de aandacht van de stam te trekken. Vervolgens liep hij ongeveer vijf minuten lang rond op het eiland, liet het blikje en de kokosnoot achter, verzamelde zandmonsters en nam een video op. De politie gebruikte beelden van de GoPro-camera van de youtuber als bewijs.
Hij zou volgens de politie de omgeving al twee keer eerder bezocht, onder andere in oktober vorig jaar met een opblaasbare kajak. Bij zijn arrestatie zei de influencer tegen de politie dat hij een “thrillseeker” (sensatiezoeker) was, meldt The Times of India.
Dat de Amerikaan het eiland bezocht, is “zeer verontrustend”, zegt Caroline Pearce, directeur van Survival International, dat opkomt voor de rechten van inheemse volken. “Het tart iedere verbeelding dat iemand zo roekeloos en idioot kan zijn. De acties van deze persoon brachten niet alleen zijn eigen leven in gevaar, maar ook de levens van de hele Sentinelese stam.”
Pearce wijst erop dat volkeren als de Sentinelezen niet immuun zijn tegen veelvoorkomende ziekten zoals griep of mazelen, waardoor besmetting het hele volk zou kunnen uitroeien.
Dat het volk geen bezoekers duldt, blijkt wel uit een incident in 2018. Toen werd een Amerikaanse missionaris, John Allen Chau door hen gedood. Hij wilde het volk tot het christendom bekeren en zou vissers hebben omgekocht om hem naar het eiland te brengen.
Groeiende fascinatie
Pearce noemt het “goed nieuws” dat Polyakov is gearresteerd, maar neemt het de Indiase autoriteiten kwalijk dat hij überhaupt op het eiland kon komen. De Indiase autoriteiten hebben een wettelijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de Sentinelezen veilig zijn van pottenkijkers, zegt ze.
Een woordvoerder van Survival International zegt dat influencers en youtubers een nieuwe bedreiging vormen voor stammen als de Sentinelezen. “Er is een groeiende fascinatie voor dit hele idee op sociale media”, zegt hij.
De Amerikaanse autoriteiten hebben aan de BBC gemeld op de hoogte te zijn van de situatie rond Polyakov en die “in de gaten te houden”. De Indiase autoriteiten proberen iedereen te identificeren die de influencer mogelijk heeft geholpen.