
In politiek Den Haag is discussie ontstaan over de manier waarop PVV, VVD, NSC en BBB hun akkoord over de voorjaarsnota hebben gepresenteerd. Niet alleen de oppositie is kritisch, ook ministers hebben vraagtekens.
“Het is één grote chaos”, klinkt het. Verschillende ministers hebben geen idee wat het voor hun begroting betekent: hebben ze er geld bij gekregen of gaat er juist geld van af, en voor welke maatregelen?
De fractievoorzitters Wilders, Yesilgöz, Van Vroonhoven en Van der Plas hebben tot op het laatste moment “dealtjes” over onderwerpen gesloten. Dat is voor een deel buiten de ministers om gegaan, zeggen bronnen tegen de NOS.
GroenLinks-PvdA vindt dat alle stukken openbaar gemaakt moeten worden. “Ik zie fractievoorzitters uit de coalitie volop het positieve nieuws naar buiten brengen”, zegt Kamerlid Van der Lee. “Maar onbenoemd blijft waaruit en door wie het betaald gaat worden.”
Van der Lee stelt de andere fracties voor om minister van Financiën Heinen (VVD) te vragen om nog vandaag het volledige overzicht van de extra uitgaven en hoe die betaald worden naar de Kamer te sturen.
Heinen zei daarover dat daar pas morgenmiddag meer over bekend wordt. “Alle begrotingsregels worden nageleefd en ja, je moet keuzes maken. Ik ga niet ontkennen dat er ook pijn in zit. We gaan het resultaat eerst in de ministerraad bespreken, dan gaat het naar buiten.” De ministerraad vergadert in verband met Goede Vrijdag op donderdag.
‘Show voor de bühne’
De Partij voor de Dieren noemt de onderhandelingen “de zoveelste show voor de bühne”. Kamerlid Teunissen: “Deze coalitie lost niets op voor mens en dier, natuur en klimaat. Het is voor iedereen beter als dit gevaarlijke politieke experiment stopt.”
D66-leider Jetten vindt het slecht dat de coalitie lastige besluiten over klimaat en stikstof uitstelt: “Wekenlang spraken de coalitiepartijen over de voorjaarsnota. Nu zetten zij hun plannen in de etalage, en dat is hun goed recht. Maar ze zwijgen over waar zij de rekening neerleggen.”
“De rekening wordt doorgeschoven. Problemen van mensen blijven bestaan. Problemen van de coalitie lijken opgelost”, vat SP-leider Dijk de onderhandelingen samen. Hij zegt dat het misschien iets oplevert voor de korte termijn maar dat structurele problemen als woningnood, zorgkosten en dure boodschappen blijven bestaan.