
De verzwaring van elektriciteitsnetten kan forse vertraging oplopen nu er in de voorjaarsnota geen afspraken zijn gemaakt over stikstofmaatregelen. Dat zegt netbeheer Liander. Meer dan 300 bouwprojecten zitten in de “gevarenzone”, zegt het bedrijf.
“Dat het kabinet geen doorbraak organiseert in het stikstofbeleid, maar uitstelt, is een keuze met enorme gevolgen voor de energieopdracht in Nederland”, waarschuwt Huibert Baud, een van de directeuren van de netbeheerder.
Liander heeft op basis van de afspraken in de voorjaarsnota gekeken naar de gevolgen ervan en komt tot de conclusie dat 317 bouwprojecten in het beste geval vertraging oplopen en in het slechtste geval niet kunnen doorgaan.
Transformatorhuisjes
Het gaat met name om bouwprojecten voor de verzwaring van het elektriciteitsnet, zoals de aanleg van dikkere kabels in de grond, het bouwen van transformatorhuisjes in wijken en de bouw van stations waar hoogspanning wordt omgezet naar midden- of laagspanning.
In januari oordeelde de rechtbank in Den Haag in een door Greenpeace aangespannen zaak dat de Nederlandse Staat meer moet doen om de neerslag van stikstof op de natuur te beperken.
In 2030 mag 50 procent van de kwetsbare Natura 2000-gebieden niet meer overbelast zijn door stikstof. Volgens de rechtbank staat dat doel op de tocht als de Staat niet onmiddellijk maatregelen neemt om de stikstofuitstoot te beperken.
Schuiven met vergunningen
Eerder bepaalde de Raad van State al dat er minder mag worden geschoven met stikstofvergunningen (intern salderen). Naar aanleiding van deze uitspraak stelde premier Schoof een ministeriële commissie in die met maatregelen zou komen. Die commissie zou eind maart met een plan van aanpak komen, maar die deadline werd niet gehaald.
Liander kon geregeld een bouwproject laten doorgaan door te schuiven met vergunningen. Zo kon vorig jaar in Harderwijk een onderstation worden uitgebreid door met de voetbalvereniging af te spreken dat twee velden een jaar lang niet worden bemest. Dat leverde genoeg stikstofwinst op om de stikstofuitstoot van de bouw te compenseren.
De netbeheerder had gehoopt dat er, bij gebrek aan snel resultaat uit de ministeriële commissie, in de voorjaarsnota duidelijke afspraken zouden staan.
Liander loopt met name in Gelderland tegen problemen aan, omdat daar de Veluwe ligt, een kwetsbaar Natura-2000-gebied van bijna 90.000 hectare. Vorige week werd bekend dat de provincie Gelderland de komende anderhalf jaar op onder meer de Veluwe geen nieuwe vergunningaanvragen in behandeling neemt voor projecten waarbij extra stikstof vrijkomt.
De netbeheerder vreest dat de verzwaring van het elektriciteitsnet de komende tijd vastloopt. Liander vindt dat zuur, omdat “de transitie naar elektrificatie direct een bijdrage levert aan het voorkomen van stikstofuitstoot, zoals het laden van elektrisch auto’s”.
De netbeheerders willen van het kabinet een uitzonderingspositie voor bouwprojecten waarmee het stroomnet wordt verzwaard. Directeur Baud: “Duidelijkheid vanuit Den Haag is essentieel voor de toekomst. Ermee wachten heeft gevolgen voor de stroomnet-uitdagingen in heel Nederland.”