
De Salvadoraanse president Bukele stelt een gevangenenruil voor met Venezuela. De 252 Venezolanen die door Trump uit de VS zijn gezet wil Bukele ruilen tegen een gelijk aantal politieke gevangenen, stelt hij voor op X.
De VS stuurde sinds halverwege maart meerdere keren opgepakte Venezolanen naar El Salvador na afspraken tussen Trump en Bukele. Volgens de beide presidenten gaat het in alle gevallen om gevaarlijke bendeleden, al leverde geen van beide landen daar overtuigend bewijs voor.
In zijn voorstel om de Venezolanen huiswaarts te sturen, herhaalt Bukele claims die door mensenrechtenorganisaties betwijfelt worden. “In tegenstelling tot jullie hebben wij geen politieke gevangenen”, schreef Bukele. “In tegenstelling tot jullie gevangenen hebben die van ons moorden begaan en verkrachtingen. Sommigen zijn meermaals opgepakt voordat ze uitgezet zijn.”
Hij voegde eraan toe dat president Maduro juist mensen vastzet “omdat ze vochten tegen jou en je kiesfraude”. De 62-jarige Maduro is sinds 2013 aan de macht en begon begin dit jaar aan een derde termijn, hoewel de oppositie en de internationale gemeenschap de uitslag niet erkennen wegens grootschalige fraude.
Venezuela heeft nog niet op het voorstel gereageerd. Het is ook niet duidelijk of Bukela vindt dat de Venezolanen die hij wil ruilen in hun thuisland weer vastgezet moeten worden.
Nederlander
Bukele zei al expliciet enkele gevangenen op het oog te hebben die hij vrij wil krijgen, zoals journalist Roland Carreño, de schoonzoon van oud-president González en politiek leiders die asiel hebben aangevraagd in de ambassade van Argentinië. Ook de moeder van oppositieleider Maria Corina Machado zou moeten overkomen, vanwege de intimidatie waarmee zij dagelijks kampt.
Verder had hij het over bijna vijftig buitenlandse burgers, onder wie ook een Nederlander. Onbekend is wie hij daarmee precies bedoeld. Naast de Nederlander had Bukele het over inwoners van bijvoorbeeld de VS, Duitsland, Italië, Tsjchië en verschillende Latijns-Amerikaanse landen.
De uitzetting naar El Salvador door Trump is omstreden omdat gedeporteerden niet de kans kregen zich in een normale rechtsgang te verweren. Trump zette ze uit onder verregaande bevoegdheden van een oude oorlogswet, die voor het laatst in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt om Amerikaanse burgers van Japanse afkomst te interneren.
Het Amerikaanse Hooggerechtshof schortte uitzettingen onder deze wet afgelopen zaterdag op, omdat mogelijk de rechten van mensen die zo werden uitgezet zijn geschonden.
Het hof oordeelde eerder al dat het Witte Huis er alles aan moet doen om een Salvadoraan die per abuis werd uitgezet naar zijn geboorteland terug te krijgen, omdat ook zijn rechten werden geschonden bij zijn deportatie. Dat de regering-Trump die uitspraak naast zich neer lijkt te leggen komt volgens de oppositie neer op een constitutionele crisis omdat een gerechtelijk bevel wordt genegeerd.
President Bukele reageerde al meerdere malen schamper op de opsluiting van deze Kilmar Abrego Garcia. “Oeps”, twitterde hij toen een rechter oordeelde dat de man niet uitgezet mocht worden terwijl zijn vliegtuig net vertrokken was.