
De aan Al Qaida-gelieerde jihadistische terreurorganisatie JNIM stelt dat ze donderdag zeventig regeringsmilitairen heeft gedood in Benin. Als dat cijfer klopt, is dat het hoogste aantal militairen dat de jihadisten hebben omgebracht in de tien jaar dat ze in West-Afrika actief zijn.
JNIM stelt de militairen te hebben gedood bij aanvallen op twee militaire posten in het noordoosten van het land. Benin was de afgelopen jaren met regelmaat doelwit van jihadistische aanvallen. In de regio zijn groeperingen actief die gelieerd zijn aan Al Qaida en IS (Islamitische Staat).
De oorsprong van het geweld ligt in 2012, toen aan Al Qaida-gelieerde militanten een kalifaat stichtten in Mali. JNIM ontstond in 2017 toen drie jihadistische groeperingen zich verenigden. Het geweld verspreidde zich vervolgens door de regio: eerst naar buurlanden Burkina Faso en Niger, later naar Benin en Togo.
Mensenrechtenschendingen
Door het geweld zijn duizenden mensen gedood en raakten miljoenen mensen ontheemd. De groepering pleegt terreuraanslagen, massaontvoeringen en sabotageacties. Uit onderzoek blijkt dat JNIM zich schuldig maakt aan ernstige mensenrechtenschendingen.
In sommige gebieden die in handen zijn van JNIM worden vrouwen uitgesloten van activiteiten buitenshuis. Volgens Amnesty International rekruteert de groepering kindsoldaten. Denktank Atlantic Council stelde vast dat JNIM onder meer gefinancierd wordt door mijnbouw en smokkel van drugs, migranten en goud.
In oktober vorig jaar staakte Artsen zonder Grenzen zijn activiteiten in het noorden van Burkina Faso omdat de organisatie steeds vaker het doelwit werd van geweld, onder meer van JNIM.
Het Franse leger was jarenlang actief in Burkina Faso, Mali en Niger om de lokale strijdkrachten te ondersteunen in de strijd tegen jihadisten. Maar de afgelopen jaren hebben deze landen de banden met oud-kolonisator Frankrijk doorgesneden. Sindsdien rukken jihadistische groeperingen, waaronder JNIM, sneller op.
Nieuwsuur maakte vorige maand een video over hoe burgers in de Sahel-regio gevangen zitten tussen strijdgroepen, en hoe het jihadisme er oprukt: