
In de Verenigde Staten zijn opnieuw tegenstanders van het beleid van de Amerikaanse president Trump de straat op gegaan. Ze protesteerden onder meer voor het Witte Huis in Washington, maar ook in Chicago en New York. De betogers beschuldigen de Trump-regering ervan lak te hebben aan de grondwet, door zijn pogingen om illegale migranten te deporteren en overheidsmedewerkers te laten ontslaan.
Veel demonstranten droegen protestborden met de naam Kilmar Abrego Garcia. Deze man uit El Salvador werd volgens rechters onterecht gedeporteerd. Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de regering opgedragen om hem terug te halen, maar vooralsnog maakt het Witte Huis geen aanstalten om die opdracht uit te voeren.
Garcia kwam als tiener illigaal naar de VS. Vorige maand werd hij gearresteerd en uitgezet naar El Salvador. Daar belandde hij in de zwaarbewaakte CECOT-gevangenis, waar vooral terroristen en leden van criminele bendes worden opgesloten.
Garcia is niet de enige die dit is overkomen. Trump heeft de Alien Enemies Act afgestoft, een oorlogswet uit 1798 die bijna nooit is gebruikt. Op die manier werden vorige maand al 250 Venezolanen uitgezet naar El Salvador. Gisteren droeg het Hooggerechtshof de Amerikaanse regering op voorlopig te stoppen met de deportatie van Venezolanen die worden vastgehouden in de staat Texas.
VS-correspondent Sjoerd den Daas sprak deze week met de familie van een man die vanuit de VS naar de beruchte gevangenis in El Salavador werd gedeporteerd. In deze video vertelt Nelson Suárez-Trejo het verhaal van zijn broer:
Ook waren er opnieuw demonstraties bij Tesla-dealers, die gericht waren op de tech-miljardair en Tesla-eigenaar Elon Musk. De betogers willen op die manier hun onvrede uiten over het beleid van Musk, die aan het hoofd staat van het Department of Government Efficiency (DOGE). De organisatie heeft als doel om het mes in de overheidsuitgaven te zetten, waardoor honderdduizenden mensen ontslagen zijn.
Twee weken geleden waren er zo’n 1200 demonstraties verspreid over het hele land die hoorden bij het zogeheten “Hands Off!”-initiatief. Vakbonden en maatschappelijke organisaties waren de aanjager voor de demonstraties. Bij de vorige demonstraties gingen honderdduizenden betogers de straat op. Het lijkt er volgens Amerikaanse media op dat de opkomst deze keer lager is.