
Een conflict in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen is compleet geëscaleerd. Volgens De Gelderlander is het ziekenhuis van plan vijf cardiologen te ontslaan. Het bestuur zou al jaren op voet van oorlog leven met de cardiologie-afdeling.
De cardiologen in het CWZ zijn verenigd in een maatschap, een soort bv binnen een ziekenhuis. Ze werken als een zelfstandig bedrijf en nemen een groot deel van de zorg voor hartpatiënten voor hun rekening. Er zou onenigheid zijn met de raad van bestuur over de vergoeding die de cardiologen krijgen.
Volgens de krant zijn ze uit op meer geld. Ook is de raad niet te spreken over de geleverde zorg. Uit een extern onderzoek bleek dat patiënten extreem lang moesten wachten op een afspraak of onderzoek. De wachttijd was vorig jaar nog negentig dagen, dat is nu driehonderd dagen.
In datzelfde onderzoek kwam ook naar voren dat de sfeer op de cardiologie-afdeling “onveilig” was en er een angstcultuur zou heersen. Ook zouden de artsen “geld-gedreven” zijn en afspraken niet nakomen.
Zorg gewaarborgd
Het CWZ heeft tijdelijk twee cardiologen aangetrokken om de wachttijden terug te dringen. Daarnaast zouden de vijf cardiologen die moeten vertrekken hebben verzekerd dat ze “zorg blijven dragen voor de continuïteit van de zorg”.
Het ontslag van de vijf staat nog niet helemaal vast. De raad van bestuur moet het voornemen eerst nog voor advies voorleggen aan de cliëntenraad, de ondernemingsraad, de verpleegkundige staf en de medische staf, schrijft De Gelderlander.
Niet eerste conflict
Eind 2023 won het ziekenhuis nog een rechtszaak tegen de eigen cardiologen. Ook die zaak draaide om geld. Cardiologen deden onderzoek naar een nieuw medicijn, maar gaven geen inzicht in waar het geld daarvoor terechtkwam. Zo wilden ze niet naar buiten brengen hoeveel ze zelf aan dat onderzoek verdienden en hoeveel uur ze daarvoor werkten.
CWZ stelde dat het vermogen in de bv’s van de cardiologen voorafgaand aan de rechtszaak “exorbitant” was gegroeid en eiste transparantie over de financiële stromen. De rechter stelde het ziekenhuis toen in het gelijk.