
Sinds vorige week leek het er door de aanhoudende droogte op dat veel paasvuren niet mochten doorgaan. Maar nu er toch meer regen is gevallen dan voorspeld, geven de veiligheidsregio’s Drenthe en Groningen alsnog groen licht.
Groningen had eerder nog niet besloten of de paasvuren mochten doorgaan, maar in Drenthe hadden de meeste gemeenten dat vorige week al wel gedaan. Vanwege de droogte en het bijbehorende risico op natuurbrand werd er een streep door gezet.
Versnipperd en opgeruimd
Nu is dat besluit teruggedraaid. Voor dorpen die de paasbult in een paar dagen kunnen opbouwen, is dat goed nieuws. Bijvoorbeeld voor Drouwenermond. “Geweldig nieuws”, zegt René Boiten van het festival Gruwelijk Fikkie Stoken tegen RTV Drenthe. “We beginnen vrijdag met bouwen. Dat doen we altijd.”
Een aantal paasbulten in andere plaatsen was al opgebouwd, maar daar ging het mis. Zo vlogen in Erm en Langelo bulten door onbekende oorzaak in brand. De branden waren snel geblust.
Andere bulten zijn al versnipperd en opgeruimd. In Weiteveen ging het hout eerder deze week door de versnipperaar. In twee dagen tijd alles opnieuw opbouwen is geen doen, zegt organisator Bennie Menke. “Het is echt zonde, omdat dit scenario te voorkomen was. Wij houden de weersontwikkeling zelf ook zeer nauwkeurig in de gaten. De buien waren al voorzien.”
‘Zuurder wordt het niet’
Ook de bult in Dalen was al versnipperd toen het nieuws binnenkwam dat het tóch mocht doorgaan. “Ik weet niet of ik moet huilen of lachen”, zegt organisator Jan Uineken.
“Wekenlang hebben we van de daken geschreeuwd om te wachten met het annuleren van de paasvuren. Dan is het ongelooflijk dat het nu alsnog mag doorgaan. Zuurder dan dit wordt het niet.” Wat van de paasbult in Dalen rest, is 60 kuub aan houtsnippers.
Regulier niveau
In Flevoland, Utrecht, Overijssel, Gelderland en Noord-Limburg staat het brandrisico nu weer op het ‘reguliere’ niveau. Voor Drenthe, Groningen en Friesland geldt nog steeds fase 2, waarbij iedereen opgeroepen wordt extra alert te zijn op natuurbranden.