
Het aantal kinderen in armoede dat is geholpen met het krijgen van basisbehoeften, zoals kleding, is het afgelopen jaar opnieuw gestegen. Dat staat in een rapport van Nationaal Fonds Kinderhulp, dat vandaag heeft aangemerkt als de Dag van de Kinderarmoede. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor de gevolgen van armoedestress voor kinderen en jongeren.
Over de afgelopen vier jaar ziet Kinderhulp zelfs een “zorgwekkende” stijging van 40 procent in de aanvragen voor basisvoorzieningen. Daarbinnen is volgens Kinderhulp een duidelijke trend zichtbaar: ging het voorheen om aanvragen voor grotere uitgaven zoals een bed of laptop, zijn het de laatste jaren steeds vaker aanvragen voor basale producten, zoals kleding en menstruatieproducten.
Kinderhulp stelt dat het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft lijkt te dalen, terwijl het aantal hulpvragen toeneemt. “De aanhoudende inflatie lijkt hier een belangrijke oorzaak van”, staat in het rapport.
Meer verzorging, minder dagjes uit
In 2024 werden 37.427 kinderen geholpen, tegen 35.721 het jaar ervoor. Met geld van donateurs, sponsoren en partners van Kinderhulp werden het afgelopen jaar in totaal 118.551 aanvragen toegekend. De aanvragen voor persoonlijke verzorgingsproducten (43 procent) en schoolkosten basisonderwijs (91 procent) namen sterk toe, die voor dagjes uit (-43 procent) nam sterk af.
Kinderhulp is er voor kinderen van 0 tot 21 jaar. De leeftijden die het meest werden geholpen zijn 12 en 11. In de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Gelderland werden de meeste kinderen en jongeren geholpen.
‘Nood is hoog’
“Wij merken dat de nood hoog is”, zegt Jacqueline Kremer-Duzijn van Kinderhulp. “Ondanks andere voorzieningen, zoals regelingen vanuit de gemeente of collega-fondsen, is onze hulp als vangnet nog zo hard nodig. Dat is zorgwekkend, want kinderen mogen nooit de dupe worden van armoede. Ons rapport roept op tot actie.”
De organisatie wijst op de schaamte, stress en het schuldgevoel die kunnen ontstaan bij kinderen die leven in armoede. Sociale uitsluiting, kansenongelijkheid en pesten worden genoemd als mogelijke gevolgen.