
Een federale rechter in de VS zegt genoeg bewijs te hebben verzameld om de regering van president Trump te kunnen vervolgen voor de deportaties naar El Salvador. De gedaagden zouden genoeg tijd hebben gehad om hun handelen te corrigeren of toe te lichten, maar dat zou niet voldoende zijn gebeurd.
De overheid heeft volgens rechter James Boasberg het bevel om de vliegtuigen met gedeporteerden te laten omkeren niet opgevolgd. Daarom kan de regering worden beschuldigd van minachting van de rechtbank. Boasberg waarschuwt dat hij de zaak zal doorzetten als de overheid de fout niet rechtzet.
Dat zou kunnen door de gedeporteerden die naar El Salvador zijn uitgezet, alsnog terug te halen naar de VS. De gevangenen moeten vervolgens gebruik kunnen maken van het recht om hun uitzetting aan te vechten, aldus Boasberg.
In maart werden ruim 250 Venezolanen en Salvadoranen uitgezet naar een beruchte terrorismegevangenis in El Salvador. Volgens de Amerikaanse autoriteiten ging het om zware criminelen en bendeleden.
Advocaten en mensenrechtenorganisaties wijzen er echter op dat in veel gevallen gebrekkig bewijs is geleverd voor deze beschuldigingen. Tatoeages of uitlatingen op sociale media leken al voldoende reden om te worden uitgezet.
Vijandelijke invasie
Trump maakte voor de uitzettingen gebruik van een oorlogswet uit 1789, de Alien Enemies Act, die slechts drie keer eerder is ingezet. Volgens het Witte Huis komt illegale immigratie neer op een vijandelijke invasie. Een federale rechter verbood het gebruik van deze wet, maar op dat moment was het vliegtuig met de gedeporteerden al vertrokken richting Midden-Amerika.
Een van de gedeporteerden was de 29-jarige Kilmar Armando Abrego Garcia, die een speciale status heeft. Hij vluchtte in 2011 naar de VS vanwege bendegeweld in El Salvador. In 2019 bepaalde een rechter dat hij niet mocht worden uitgezet naar zijn geboorteland.
De immigratiedienst zegt dat dit bevel van de rechter door een “administratieve fout” niet is meegenomen in het papierwerk, waardoor de man toch werd uitgezet. Het Hooggerechtshof droeg de regering op om Abrego Garcia terug te halen, maar die zegt dat dat niet kan omdat hij al in een ander land zit.