
Honderden migranten passeerden dagelijks de beruchte Dariénregio, tussen Colombia en Panama, onderweg naar de Verenigde Staten. Sinds kort oogt de route verlaten.
Inwoners van het gebied zijn de afgelopen jaren economisch afhankelijk geraakt van de voorbijtrekkende migranten, en nu zien zij hun inkomsten verdampen. “Toen Donald Trump won, viel alles stil”, zegt een inwoner van het gebied tegen persbureau AP.
De route is een van de gevaarlijkste migrantenroutes ter wereld, dwars door een stuk vrijwel ondoordringbare jungle. Wegen zijn er niet in het grensgebied. Toch waagden jaarlijks honderdduizenden migranten deze tocht.
De dorpjes waar migranten eerst uitrustten zijn inmiddels uitgestorven:
Tijdens de tocht trekken migranten door gebieden zonder schoon drinkwater, voedsel of telefoonbereik. Op verschillende plekken in het gebied zijn internationale hulporganisaties actief, die onder meer drinkwater en medische voorzieningen leveren.
Sommige inwoners van het gebied verkochten bootjes om de migranten verder te helpen op hun reis. Anderen verkochten eten, drinken, kleding of verhuurden tentjes. Zo ontstond er in de dorpjes in de regio een economie die draaide op de passerende migranten. Nu de migrantenstroom opgedroogd is, zijn de opvangtenten verlaten en koopt niemand meer de aangeboden spullen.
NOS-correspondent Boris van der Spek bezocht in september vorig jaar het dorpje Bajo Chiquito, waar mensen uitrustten na het laatste deel van hun oversteek door de Dariénkloof.
Lees hier het artikel over het dorpje waarin migranten op adem komen na hun gevaarlijke tocht:
Veel van de migranten die uiteindelijk de grens met de VS bereikten, maakten gebruik van een speciale app waarmee ze tijdelijk in de VS mochten verblijven. Die werd gelanceerd door de regering-Biden.
Op de dag dat Donald Trump werd geïnaugureerd als president sloot hij de app per presidentieel decreet. Tienduizenden afspraken die al gemaakt waren via de app, werden in een klap afgezegd. Vorige maand keerde de app terug onder de naam “CBP Home”, met een nieuwe functie.
Het doel is nu om migranten aan te moedigen zichzelf “te deporteren”. Volgens de Amerikaanse regering mogen zij later “legaal terugkeren” als ze nu meewerken aan hun deportatie.
Geld en een ticket
Bijna een miljoen migranten maakten gebruik van de migratieapp sinds begin 2023. Een deel van hen heeft de afgelopen weken een bericht ontvangen dat ze binnen zeven dagen het land moeten verlaten. Blijven ze in de VS, dan kunnen ze worden vervolgd en uitgezet.
Gisteren maakte Trump bekend dat hij van plan is om illegale migranten te betalen als ze vrijwillig terugkeren. “We gaan ze wat geld geven en een vliegticket.”