
Het blijft botsen tussen het ministerie van Financiën en de stichting Gelijkwaardig Herstel die zich bezighoudt met de afwikkeling van de schade van slachtoffers van het toeslagenschandaal. De stichting, een initiatief van prinses Laurentien, is het niet eens met de aanstelling van oud-minister Sorgdrager als regeringscommissaris, omdat zij in het verleden als lid van de Raad van State “een aantal beslissingen heeft genomen waar toeslagenouders partij bij zijn geweest”, zo laat de stichting weten.
Sorgdrager heeft inmiddels laten weten dat ze zich terugtrekt als kandidaat voor die functie, laat het ministerie van Financiën vanavond weten. “De stichting trekt op voorhand mijn onafhankelijke rol in twijfel en tast daarmee de legitimiteit van mijn advies aan”, schrijft Sorgdrager in een brief aan verantwoordelijk staatssecretaris Palmen.
Vorige week liet Palmen weten dat er opnieuw een impasse was ontstaan tussen het ministerie en de stichting. Er is verschil van inzicht over de woordwaarden die nodig zijn voor een succesvolle uitvoering, opschaling en afwikkeling van het werk van de stichting, schreef ze aan de Kamer.
Om die impasse te doorbreken zou Sorgdrager worden aangesteld. De werkwijze van de stichting moet uitlegbaar zijn naar de ouders én de samenleving, vindt het kabinet. De oud-minister moest daar helderheid over scheppen.
Herstelroute kost veel geld
Er is al lang een gespannen relatie tussen de stichting en het ministerie. Veel gedupeerde ouders zijn blij met de aanpak van de stichting, maar de werkwijze van Gelijkwaardig Herstel kost de belastingbetaler wel veel meer geld dan de reguliere herstelroute van Financiën.
Er kwam kritiek, omdat de stichting ook schadevergoedingen zou toekennen voor gebeurtenissen in het leven van slachtoffers die niet direct met het toeslagenschandaal te maken hadden. Ook werd prinses Laurentien beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag tegenover ambtenaren van het ministerie.